Stor ökning av varsel och konkurser inom bygg: "Får tydliga konsekvenser"
Antalet varsel till följd av konkurser ökar, visar färska siffror från UC. Ökningen är 40 procent under det första kvartalet i år, jämfört med samma period för ett år sedan.
Under mars månad ökade antalet konkurser inom 7 av de 10 största branscherna, som ingår i UC:s statistik. Den sammanlagda ökningen var 36 procent jämfört med mars för ett år sedan.
De branscher som drabbades hårdast var transport som hade en ökning på 109 procent följt av serviceföretag, där bland annat hår- och skönhetsvård ingår, där ökningen var 88 procent. Antalet konkurser inom byggindustrin ökade med 17 procent.
Även antalet nystarter har minskat med 17 procent.
Om man tittar på helåret 2023 så var ökningen inom byggindustrin 36 procent jämfört med 2022. Det var bara serviceföretag som var värre drabbade med en ökning på 46 procent.
LÄS MER: Ny oroande trend för byggbranschen
Tydliga konsekvenser på arbetslöshetsstatistiken
Enligt färska siffror från UC visar att varsel till följd av konkurser har ökat med närmare 40 procent under första kvartalet i år, jämfört med samma period förra året.
Ökningen gäller alla branscher, men ökningen inom bland annat byggbranschen kan få konsekvenser.
–De långvarigt höga konkurstalen inom flera branscher, såsom byggindustrin och hotell-och restaurang, får tydliga konsekvenser på arbetslöshetsstatistiken då varsel inom dessa branscher ökar, säger Gabriella Göransson, vd på UC AB.
–Hittills spår de flesta bedömare en arbetslöshetsnivå på drygt 8 procent, vilket är ett tufft läge men inte katastrofalt i jämförelse med tidigare lågkonjunkturer, fortsätter Gabriella Göransson.
Enligt UC kommer konkurserna troligtvis att minska till sommaren, då många bedömer att marknaden vänder.
Den stora utmaningen är att få ner arbetslösheten till att återgå till samma nivåer som före lågkonjunkturen.
Byggarbetslöshet på över 10 procent
–Ränteeffekterna kommer att dröja och nystarterna pekar enligt statistik sedan 2023 nedåt. Det kommer att ta tid för både marknad och hushåll att återfå kapital och förtroende framöver för att bidra till tillväxt, säger Gabriella Göransson, vd på UC AB.
Arbetslösheten för medlemmar i Byggnads a-kassa för februari månad var 10,3 procent vilket är den högsta arbetslösheten under de fem senaste åren. Det slår även pandemiåret 2021, då arbetslösheten var 9.3 procent.
I UC:s varselstatistik bygger på företagens inrapportering av antalet anställda som berörs av konkurserna till Bolagsverket. Anmälan till Bolagsverket är frivillig, vilket gör att det finns ett mörkertal.
Få de senaste byggnyheterna – direkt i din inbox! Prenumerera på Byggnadsarbetarens nyhetsbrev.