info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons
arbetsmiljö

”Fulstegarna" går varma på bygget – men vad gäller?

Ett arbetsredskap som många i byggbranschen inte kan vara utan. Samtidigt ligger den bakom hundratals fallolyckor årligen. Men är stegen verkligen boven i dramat – eller är det den tidspressade byggbranschen?

Stegar ligger bakom hundratals fallolyckor. Arbetsmiljöverket har skarpa föreskrifter rörande stegar – regler som ibland krockar med verkligheten på tidspressade byggen. Foto: Istock

År efter år är fallolyckor en av de vanligaste skadorna inom byggbranschen. Bara i fjol anmäldes över tusen fallolyckor till Arbetsmiljöverket, och inte sällan var en stege inblandad.

Arbetsmiljöverket har skarpa föreskrifter om hur en stege bör användas. Exempelvis krav på att fästa stegen, att bara jobba med en hand i taget och att jobba korta stunder med redskapet. För många på golvet krockar reglerna med verklighetens krav.

”Omöjligt att följa reglerna”

– Det är omöjligt att följa Arbetsmiljöverkets regler. Ska man bara koppla in en sladd eller göra en snabb fästning på lite högre höjd går det inte att bygga en ställning, vilket reglerna säger. Den tiden finns inte, säger en person som har jobbat i över 20 år i byggbranschen.

Godkända eller inte – fulstegarna finns ofta tillhands för snabba jobb. Foto: Istock

Enligt honom finns det på många byggarbetsplatser ett antal icke godkända stegar som man använder när ingen ser.

– Man har några rejäla konstruktioner med trappor och ställningar som rullas runt lite för syns skull så att det ska se bra ut, men det är ”fulstegarna” som går varma när arbetet väl ska göras. Min erfarenhet är att alla chefer ser lite genom fingrarna på det här, eftersom det krävs stegar för att hålla uppe produktionen.

Han fortsätter:

– Jag vet att det är ett dåligt argument, men husen skulle aldrig bli färdigbyggda om man inte slirade lite med säkerheten när det kommer till stegar.

Man har några rejäla konstruktioner med trappor och ställningar som rullas runt lite för syns skull så att det ska se bra ut.

Enda hjälpmedlet

Enligt Lars-Erik Hallgren som forskar i arbetsolycksfall är byggbranschens krav på vinstmarginaler svåra att gifta ihop med en helt igenom trygg arbetsdag. Stegen är ett av många exempel då säkerheten får stå åt sidan.

– Om vi tittar på byggbranschen som helhet så kan man med fog säga att branschen är gammaldags. En stor del av produktionen utförs fortfarande på samma sätt som för femtio år sedan. Lösa stegar är för många fortfarande det enda tillgängliga hjälpmedlet att använda när du ska göra ett snabbt jobb på höjd.

Stegar bakom fallolyckor
Lars-Erik Hallgren forskar i arbetsolycksfall. Foto: Margite Fransson

En tajt ekonomi, eller krav på ökade vinster, medför är att det blivit vanligare med ensamarbeten i samband med moment som kräver stege. Tidigare var det inte ovanligt att en kollega kunde hålla i nedtill när stegar användes.

– Ensamarbete är en källa till arbetsskador. Dels arbetar man med eget ansvar under tidspress, dels gör man ensam ett jobb som man tidigare delade på, säger Lars-Erik Hallgren.

4 faktorer som gör risken större att du skadar dig

Ensamt arbete på en stege,  på ett mindre företag, en eftermiddag, utomhus under perioden oktober till april.

Stressar inte på stegen

Davod Hossini, 24, jobbar som målare. För honom är stege många gånger ett måste för att kunna utföra sitt arbete. Och inte sällan jobbar han ensam. Det som ändå gör att han känner sig säker är att han inte tycks känna någon tidspress.

– Vi har blivit tillsagda att alltid vara noggranna, se till att underlaget är stabilt och att absolut inte stressa. Annars går det inte att jobba på en stege. Jag har aldrig ramlat ner eller skadat mig, och jag har inte sett någon annan som gjort det heller, säger han samtidigt som han stryker på ytterligare ett lager färg på ett cykelskjul.

Stegar bakom fallolyckor
Davod Hossini har själv aldrig skadat sig när han jobbat från en stege. Foto: Michael Toll
Tänk på det här för att jobba säkrare på stegen
  • Stegen ska vara stabil och typkontrollerad.
  • Stegen ska ha rätt glidskydd.
  • Välj en stege med anpassad längd.
  • Var bara en person åt gången på stegen.
  • Det är till god hjälp om någon håller stegen.

Källa: Arbetsmiljöverket

Stegar portade på bygget

Stegens närvaro på byggarbetsplatsen är dock inte självklar överallt. Elin Karlander, 39, jobbar som arbetsledande rivare på en byggarbetsplats i Stockholm. Hon menar att det blivit allt vanligare med andra alternativ på jobbet.

Stegar bakom fallolyckor
Rivaren Elin Karlander undviker stegar så gott det går: ”Jag har sett riktiga skräckexempel, hemmagjorda grejer som inte alls varit stabila. Men på den här arbetsplatsen är ledningen stenhård.”

– På tidigare byggen jag varit på har jag sett riktiga skräckexempel, hemmagjorda grejer som inte alls varit stabila. På min nuvarande arbetsplats är ledningen stenhård. Vi ska ha ställningar och andra grejer när vi behöver jobba ovan mark. Jag tycker det fungerar jättebra. Knappt en enda stege kommer innanför grindarna.

Enligt henne har det erbjudits flera utbildningar om säkerhet och stegar de senaste åren.

– Numera vet jag att de värsta olyckorna inträffar på låg höjd, när man ”bara ska fixa något” lite snabbt. Så fort man jobbar på högre höjd har man betydligt bättre säkerhetstänk. Själv håller jag mig borta från stegar så mycket det bara går.

På tidigare byggen jag varit på har jag sett riktiga skräckexempel, hemmagjorda grejer som inte alls varit stabila.

Svårt få in säkrare stegar

Men om man ändå behöver ha en stege för att kunna utföra sitt jobb, går det då inte att få fram moderna stegar, som är säkrare? Jo, men det går långsamt, enligt Lars-Erik Hallgren.

– Innovationer av nya stegar som testas i arbetsmiljö är vanliga, men det finns en tröghet att få in nya produkter på marknaden. Alla dessa produkter är konkurrensutsatta, byggmarknaden är ganska snårig och inköpare är bundna till sina gamla leverantörer.

Läs även: Sju vanligaste olyckorna inom bygg


Få de senaste byggnyheterna – direkt i din inbox! Prenumerera på Byggnadsarbetarens nyhetsbrev.

Gå med i Facebookgruppen Arbetsmiljö på bygget och få de senaste nyheterna i ditt flöde.

Använd inte en stege om du …

… ska utföra ett jobb med båda händerna.

… ska jobba med något som är tungt, stort eller kräver att du tar i med kraft.

… behöver sträcka dig högt eller långt bort för att nå när du står på stegen.

… ska göra något som tar lång tid.

… underlaget är halt, ojämnt eller inte tillräckligt säkert.


Följande typer av stegar får användas endast om de är stagade eller förankrade

  • Anliggande stege som är längre än fem meter.
  •  Fristående stege med plattform och knästöd och mer än två meter höjd till plattformen.
  •  Annan fristående stege som är högre än tre meter.
Hundratals skadas när de faller
Anmälda arbetsolyckor med sjukfrånvaro efter fall från stege. Källa: Arbetsmiljöverket
Michael Toll, reporter
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: ”Fulstegarna" går varma på bygget – men vad gäller?

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig