Startade nytt byggföretag – stoppades direkt
Drygt en månad efter att takläggaren registrerat sitt bolag och dragit i gång sin verksamhet stoppade Arbetsmiljöverket bygget.
Bonama bygg AB – ej att förväxla med bostadsutvecklaren Bonava – är ett företag i Skåne som utför takrenoveringar åt privatpersoner. Bolagets historia började storstilat med reklam på sin nystartade Facebooksida:
”Bonama bygg AB är ett företag som utför takrenoveringar till privatpersoner och är ett av Skånes ledande företag”… …Våra takläggare innehar certifikat för asbest och är utbildade i BAS-P och BAS-U vilket är ett krav i från Arbetsmiljöverket…” står det bland annat på företagets Facebooksida.
Men när Arbetsmiljöverket strax efter byggstarten upptäckte bristande fallskydd och gjorde en inspektion vid en av deras arbetsplatser i Sjöbo, tog sig en av takläggarna snabbt ner från taket och sprang därifrån. Den andre som var kvar på arbetsplatsen ville inte svara på frågor om sin arbetsgivare.
Det var i april 2021 som bolaget körde i gång sin verksamhet och i juni samma år, stoppades ett takjobb på Bärnstensvägen i Löddeköpinge.
En vecka senare stoppade Arbetsmiljöverket arbetet på ett tak på Opalvägen i samma stad.
Den 12 augusti var det dags igen. Takjobb på Riktaregränd i Sjöbo avbröts omedelbart mot kravet att arbetsgivaren skulle sätta upp ordentliga fallskydd.
Ingen av arbetstagarna kunde prata svenska eller engelska. Företagets arbetsledare sade då att byggarbetarna kommer från ett bemanningsföretag från Litauen, men när Arbetsmiljöverkets inspektörer kollade i utstationeringsregistret, fanns inte deras namn registrerade där.
Fem arbetsmiljöinspektörer har därefter punktmarkerat företaget och en av dem var inspektören Henrik Skoglöf.
– Min känsla är att ägarna inte har så mycket till övers för svensk lagstiftning. De borstar bara av sig och fortsätter, säger han.
Det finns en problematik i att det är relativt lätt och billigt att starta upp ett nytt företag
På arbetsplats efter arbetsplats upprepades samma mönster och till slut satte myndigheten ett löpande förbud på alla företagets arbetsplatser i hela Skåne och kopplade detta till böter: 100 000 kronor för varje gång brister påträffades.
Tre olika domar under 2022 ledde, ett år senare, till att företaget tvingades betala totalt 220 000 i böter.
Bonama missköter sig om och om igen. Hur ska ni få bukt med den här typen av oseriösa företagare?
– Punktmarkera. Om de etablerar sig i andra regioner än Skåne, kan vi formulera om förbudet så att det gäller i hela Sverige. Jag tror att en höjning av vitesbeloppen skulle kunna bidra till att snabbare få bort oseriösa verksamheter. Det finns en problematik i att det är relativt lätt och billigt att starta upp ett nytt företag, säger arbetsmiljöinspektör Henrik Skoglöf.
Han uppmanar byggnadsarbetare som ser brister i arbetsmiljön att använda Arbetsmiljöverkets tipsfunktion på myndighetens webbplats.
– Detta hjälper oss att få veta var företagen befinner sig. Vi kan visserligen fatta beslut om att arbetsgivare är skyldiga att rapportera till oss var de har sina arbetsplatser, men i fallet Bonama, följde de inte vårt beslut.
Arbetsmiljöverket i Skåne har inte träffat på Bonama sedan i maj förra året och bolaget verkar inte vara aktivt någon annanstans i Sverige heller. Företaget är dock fortfarande aktivt på papperet, enligt bolagsverket.
Byggnadsarbetaren har vid flera tillfällen sökt dess företrädare för att ställa frågor men har ännu inte fått kontakt med någon av dem.
Gå med i Facebookgruppen Arbetsmiljö på bygget och få de senaste nyheterna i ditt flöde.