Starka reaktioner på genusartikel: ”Stroppigt beteende”
Det blev full rulle i kommentarsfälten över Byggnadsarbetarens artikel ”Genus-Charlie tar byggjobbare i örat: Skärpning”. Många är kritiska till bilden av byggnadsarbetare, medan några håller med Charlie om machokulturen.
”Vi behöver inte hjälp med att tänka”, ”älskar vår råa jargong” och ”patetiska pk-samhälle” var några av kommentarerna i yrkesgrupper på Facebook när intervjun med Charlie ”Genusarbetaren” Klang publicerades. Det var långt ifrån alla som gillade att höra någon säga att byggarbetare är macho och borde förändra sitt beteende. En del gjorde sig lustiga, och vissa gick till rena personangrepp, vilket ledde till att flera menade att kommentarsfälten visar att Genusarbetaren har rätt.
– Men folk uttrycker sig annorlunda på nätet, så det visar inte riktigt hur det är i verkligheten, säger Jonathan Rios, VVS-montör och lagbas.
Han tycker att Charlie Klangs bild av byggnadsarbetare är generaliserande och känner inte igen sig.
– Bland mina kollegor kan vi absolut prata om känslor och riktigt tunga saker som depressioner. Men kanske inte just på jobbet. Och har man en arbetsplats där folk bryter ihop och gråter på dagarna skulle jag se det som att den arbetsplatsen har problem.
Jonathan Rios tycker också att Charlie Klang har ett ovanifrån-perspektiv.
– Han kommer utifrån och berättar hur vi ska bete oss, det är lite stroppigt beteende. När det gäller genus brukar de ha den tonen när de pratar om machokultur, de pratar OM män. Jag tror inte att det är en bra metod.
Andra menar att stämningen på bygget kan vara väldigt tuff för den som sticker ut. Någon skriver till exempel ”känner folk som har annan läggning än hetero på byggen som haft ett helvete”.
Snickarlärlingen Susanne Wacklin känner delvis igen sig i bilden av att det finns en macho-jargong.
– Det är ett ganska grovt språk med mycket grabbsnack. Sedan är det väldigt rättframt, men det tycker jag är positivt.
Upplever du stämningen som jobbig?
– Nej, inte jag, men jag tror att är man lite känsligare är det nog inte okej.
Känner du att det går att påverka saker?
– Ja, jag vet att företaget jobbar mycket med att det inte ska vara som det alltid varit, och jag tror att ju fler tjejer som kommer in desto bättre blir det.