Stängde inte av huvudkran – vann i rätten efter vattenskada
Vid en badrumsrenovering rann mellan 600 och 900 liter vatten ut i en bostadsfastighet och orsakade omfattande vattenskador. Bostadsrättsföreningens försäkringsbolag stämde vvs-företaget. Nu har domen kommit.
Det är tidningen VVS-forum som skriver om efterspelet till den stora vattenläckan. Bakgrunden är följande: Under hösten 2015 skulle en ägare till en bostadsrätt fixa badrummet. En rörmokare med lång erfarenhet anlitades för att dra nya rör.
I badrummet fanns det avstängningsventiler för både varm- och kallvattnet. Ventiler som rörmokaren naturligtvis stängde av under jobbet. VVS-monmtören stängde däremot inte av huvudkranen som var monterad i fastighetens föreningslokal.
Det var efter det som den stora läckan uppstod. En klämringskoppling i badrummet höll inte tätt och under en halvtimme strömmade mellan 600 och 900 liter vatten ut i badrummet för att sedan rinna vidare ut i övriga byggnaden. Vattenskadan blev omfattande.
Enligt VVS Forum stämde då bostadsrättsföreningens försäkringsbolag vvs-företaget och krävde nästan 1,9 miljoner kronor för att täcka kostnaden för de skador som uppstod. Vvs-företaget hävdade i sin tur att läckan orsakats av en befintlig koppling som inte var korrekt monterad. Att kopplingen var felaktigt ditsatt fick även stöd i ett sakkunnigutlåtande från en Säker Vatten-utbildad Vvs-montör.
Nu har Södertörns tingsrätt kommit med en dom. Tingsrätten slår fast att vattenskadan beror på den sedan tidigare felmonterade kopplingen. Domstolen slår även fast att rörmokaren inte brutit mot vad som är norm i branschen genom att inte stänga av huvudkranen innan arbetet påbörjades. Därför beslutade domstolen att avslå försäkringsbolagets skadeståndskrav och bolaget dömdes istället att betala vvs-företagets rättegångskostnader på nästan en halv miljon kronor.