Standard för vattenfelsbrytare – rörisen Johannes: ”Viktigt inte sälja skräp”
Nu ska marknaden för vattenfelsbrytare stramas upp. Detta sedan flera parter gått samman och tagit fram regler för typgodkännande.
Jordfelsbrytare för att göra elen säkrare har funnits i många år, liksom elbranschens standard för kontroll och godkännande av jordfelsbrytare.
Även vattenfelsbrytare har länge funnits på marknaden. De känner av små läckage i ledningssystemet och om olyckan är framme stängs det inkommande vattnet av automatiskt.
Problemet är att det finns väldigt många olika varianter med olika funktioner. Därför kan det vara svårt för både entreprenören och beställaren att avgöra vilken vattenfelsbrytare som ska installeras för att förhindra vattenskador.
Detta problem kommer nu försvinna då branschorganisationer, försäkringsbolag och tillverkare gemensamt kommit fram till att införa liknande regler för vattenfelsbrytare som gäller för jordfelsbrytare. Det handlar bland annat om att införa en provningsmetod som blir standard och som måste uppfyllas för att en vattenfelsbrytare ska få ett typgodkännande. Produkter som godkänns kommer även genomgå en löpande kontroll en gång om året.
Målet är givetvis att minska antalet vattenskador.
Det ger en trygghet och visar att det är bra produkter
Johannes Koivuniem är rörmokare på Gränsrör i Haparanda. Han tycker att det är bra att det nu införs ett typgodkännande.
– Det är bra för kunden och för oss rörmokare. Det ger en trygghet och visar att det är bra produkter. Det är viktigt att inte sälja skräp.
Han är däremot oroligt för om det i framtiden blir allt hårdare krav på att vattenfelsbrytare måste installeras.
– De kostar rätt mycket så det lär väl bli en del diskussioner med kunder. I dag avstår många då det är dyrt, men det skulle vara bra för oss rörmokare då det blir mer jobb, säger Johannes Koivuniem.
Det är Länsförsäkringars Forskningsfond som gett forskningsinstitutet RISE i uppdrag att testa de vanligaste vattenfelsbrytarna på marknaden och för att arbeta fram en standard.
– Så här långt är det två av produkterna som lever upp till önskad standard och är typgodkända. Men vi hoppas att det snart kommer fler, säger Mari Sparr, teknikansvarig Länsförsäkringars Forskningsfond.
De två vattenfelsbrytare som fått ett ok hittills är en modell från WaterFuse och en från Villeroy & Boch Gustavsberg.