Stämmer Byggnads: Kräver miljonskadestånd
Ett byggföretag har stämt Byggnads och kräver skadestånd efter att facket begärt att deras uppdragsgivare ska häva sina entreprenadavtal. Byggnads å sin sida hävdar att man bara följer reglerna.
Det är byggföretaget PME AB som stämt Byggnads till Arbetsdomstolen, rapporterar tidningen Lag & Avtal. Bolaget anser att facket har använt sig av en olovlig stridsåtgärd och kräver att Byggnads ska betala 1 250 000 kronor i allmänt skadestånd och att bolaget senare ska kunna föra talan om ekonomiskt skadestånd.
Upprinnelsen till stämningen är att Byggnads tidigare i år skickade brev till PME:s kunder med uppmaning om att entreprenadkontrakten med företaget skulle hävas. I brevet uppgav Byggnads att skälet var att företaget bryter mot lag och kollektivavtal.
Anneli Anderbjörk, förbundsjurist på Byggnads är mycket frågande till stämningen.
– Vi har bara följt det som står i kollektivavtalet, säger hon.
Det var i samband med arbeten i region Skåne i höstas som Byggnads inledde en utredning mot PME och dess underentreprenörer. Det följdes av förhandlingar både mot PME och PME:s underentreprenör Nova Ratio för brott mot kollektivavtalet. Bland annat ska för låga löner ska ha betalats ut. Därefter har PME tagit in en annan underentreprenör.
I Byggavtalet finns en regel om ett slags veto mot underentreprenörer i efterhand. Om det blir problem med en entreprenör som anlitats, kan facket begära att bolaget inte ska användas. Och det var precis vad som hände här.
– Vi har inlett detta vetoförfarande helt enligt bestämmelserna i vårt kollektivavtal, säger Anneli Anderbjörk.
Byggnads har skickat ett första brev till de huvudentreprenörer som anlitar PME, däribland Veidekke och Skanska. Det står att facket vill att de ska ta bort PME från arbetsplatsen, men i det läget är de inte skyldiga att göra det. Det som händer är nu är att det pågår centrala förhandlingar och att facket tillsammans med organisationen Byggföretagen går igenom vad som ligger PME till last.
– Om vi efter förhandlingen fortfarande tycker att PME ska bort, då är Veidekke och de andra skyldiga att ta bort PME från arbetsplatsen. Men vi är inte klara med den här förhandlingen än. Så vi har inte ens skickat det slutgiltiga brevet än och det vet vi inte om vi kommer att göra, säger Anneli Anderbjörk.
Hon säger att det varit flera allvarliga problem med PME, förutom det som framkommit om lönerna. Bland annat har företaget förhandlingsvägrat med facket.