Ställningsbyggarna som äger Sergelfontänen
Sveriges mest kända fontän har just nu besök av några ställningsbyggare från Plus Montage. Men de firar inte någon stor triumf som vanligtvis brukar leda till en del glädjerusiga dopp i fontänen. Istället handlar det om jobb. De ska bygga en ställning runt obelisken. Den 37,5 meter höga glasskulpturen ska nämligen renoveras. Och ett första steg för att kunna plocka ner de cirka 80 000 glasprismorna är att bygga en 40 meter hög ställning runt obelisken. En som är med och gör jobbet är ställningsbyggaren Kei Yasumoto.
Hur är det att bygga en ställning i fontänen vid Sergels torg?
– Jag känner mig lite hedrad måste jag säga. Det känns speciellt. Det är kul och var med och bidra till kulturarvet, men i det stora hela är det som en vanlig dag på jobbet.
Är de många som är nyfikna?
– Måste säga att jag känner mig väldigt iakttagen. Det är nog den största skillnaden mot hur det brukar vara. Folk stannar upp och tittar på oss när vi jobbar och det fotograferas en hel del.
Några byggtekniska utmaningar?
– Nej, utan det handlar som vanligt om noggrannhet från början. Vi bygger med en plus 8 ställning och så använder vi klämfästen för att fästa ställningen i obelisken. Sedan när de tar bort glaskassetterna kommer vi jobba parallellt och ändra infästningarna.
Hur lång tid tar hela jobbet?
– Det är lite jobb runt omkring förutom ställningen. Bland annat inplastning och hiss så jag räknar med cirka fyra veckor.
Har du badat i fontänen någon gång?
– Nej, men jag har sett andra som badat.
Vad krävs för att du själv ska hoppa i?
– VM-guld för Sverige i fotboll.
Obelisken vid Sergels torg
– Ritad av glaskonstnären Edvin Öhrström
– Invigdes 1974
– Höjd: 37,5 meter
– Vikt: 130 ton
– Stålkonstruktion med 80 000 glasprismor