Kenta: ”Ställningsmontörer får aldrig någon bod”
Kenta Turtiainen har jobbat som resande ställningsbyggare i tio år, men brukar sällan få någon plats i byggboden. "Vi får äta på bänkarna i de andras omklädningsrum", säger han.
När ställningsbyggarna kommer till bygget saknas det oftast byggbodar.
– Som ställningsmontör har man aldrig någon bod. Men så fort vi är klara med fasadställningarna och snickarna och murarna kommer så dyker bodarna upp direkt, berättar Kenta Turtiainen.
Han har också arbetat under många produktionsstopp på stora fabriker runt om i Sverige.
– Jag har varit på stoppjobb i hela landet i tio års tid som resemontör och det finns aldrig plats i bodarna – och det brukar finnas tre toaletter på 50-60 arbetare. Det är inte fräscht, säger Kenta Turtiainen.
Han nämner fabriker inom processindustrin som exempel. När de ska göra underhållsarbete kommer svetsare, elektriker, isolerare och ställningsmontörer – och alla behöver en plats att byta om och äta på.
– Företagen tror oftast att det kommer tio personer när det egentligen kommer 40-50 stycken. Under alla år jag har jobbat som montör har det varit så här.
Om det finns en personalmatsal på arbetsplatsen får underentreprenörerna vänta tills de fast anställda ätit klart.
Kenta Turtiainen har också lyft fram problemet för uppdragsgivarna.
– Jag har sagt till om det här på varenda arbetsplats, men när man kommer in som underentreprenör har man ingen talan alls. Säger man något uppfattas man som obekväm, konstaterar han.
Mattias Dahlgren arbetar på Tekniska Byggnadsställningar i Göteborg och sitter i styrelsen för branschorganisationen Stib, Ställningsentreprenörerna inom Byggindustrin. Han känner till problemet, men tycker att det nästan alltid går att lösa.
– Det har hänt någon gång att det saknats bod. Då får våra killar åka till förrådet. Det gör de gärna även om det finns baracker, fast vi vill att de stannar på bygget, säger Mattias Dahlgren.
Normalt sett ställer hans företag krav på att det ska finnas bodar till alla.
– Det ska finnas plats. Lunchen löser vi genom att våra killar har andra lunchtider. Det mesta går att lösa med lite planering.
Gå med i Facebookgruppen Arbetsmiljö på bygget och få de senaste nyheterna i ditt flöde.