Ställningsbyggare skickades hem när intyg saknades – tillbaka på jobbet dagen efter
BillerudKorsnäs pappersbruk i Frövi bygger ut och har bland annat hyrt in ställningsbyggare. När Byggnads Örebro-Värmland i fredags genomförde en inspektion upptäcktes att en estnisk underentreprenör inte rapporterat in lön ordentligt. Dessutom saknade de anställda utbildningsbevis.
– De kunde inte uppvisa intyg på att de förstod de svenska reglerna för ställningsmontage så klockan 15 på fredagen fick de avlägsna sig från arbetsplatsen, säger Kenneth Svärd, ordförande för Byggnads Örebro-Värmland.
LÄS MER: Så skadas du av ställningarna
Men redan nästa förmiddag var flera av de anställda tillbaka. Då hade arbetarna anställts direkt av ställningsföretaget No Problems, som tagit in den utländska underentreprenören. Dessutom hade de färska utbildningsbevis med sig.
– Det stämmer. Vi anställde dem och tog det ansvar som underentreprenören inte gjorde. Sedan genomförde vi en validering, säger Anders Olausson, vd på No Problems.
Men Byggnads Örebro-Värmland ifrågasätter om arbetarna fått tillräcklig utbildning.
– Det är helt omöjligt att hinna med på en fredagskväll, säger Kenneth Svärd.
LÄS MER: Allvarliga brister vid ställningsolycka på Billerud
Även branschorganisationen Ställningsentreprenörerna (Stib) ifrågasätter valideringen.
– Tyvärr är det så att vem som helst i dagsläget kan starta utbildningar för ställningsbyggare och det finns ett antal utbildningsföretag som tar väldigt lätt på reglerna, säger kanslichefen Håkan Carlsson.
Vilken utbildning en ställningsarbetare ska ha regleras i Arbetsmiljöverkets föreskrifter. ”Allmän utbildning” krävs för att bygga högst nio meter höga ställningar utifrån givna monteringsinstruktioner och bör enligt Arbetsmiljöverket ta 16 timmar. Den som ska bygga högre eller mer komplicerat än så behöver ”särskild utbildning”, vilket verket beräknar tar 80 timmar.
– Jag tycker minimikravet här är ”särskild utbildning om ställningar”, säger Håkan Carlsson.
Han skräder inte orden när han talar om företaget som utfärdade intygen till ställningsarbetarna i Frövi.
– Ett utbildningsföretag som ska genomföra en 80-timmarsutbildning och gör det på en fredagskväll. I min värld borde det vara åtalbart, dundrar Håkan Carlsson, kanslichef på ställningsentreprenörerna.
LÄS MER: Ställningsbyggare kräver tuffare utbildning
Leif Pettersson, utbildare på Suuab som utfärdade intygen, hänvisar även han till Arbetsmiljöverkets föreskrifter.
– Det är rätt i sak att man inte kan genomföra en 80-timmarsutbildning på en fredagskväll och en lördagsmorgon. Men det Arbetsmiljöverket skriver i föreskrifterna är att en utländsk utbildning kan behöva kompletteras och något annat har vi inte gjort, säger han och tillägger att Byggnads tidigare har haft representanter med på utbildningen.
Enligt Leif Pettersson vägs flera faktorer in i valideringen: dels formell utbildning i ursprungslandet men även antal år i yrket, tidigare erfarenhet av ställningsbyggande i Sverige och internutbildningar.
– Sedan kvalitetssäkrar vi utbildningen genom en provskrivning, den talar om att deltagarna vid utbildningstillfället har den utbildning som förväntas. Alla klarade sig.
Inte heller No Problems fäster någon vikt vid Ställningsentreprenörernas kritik.
– Ställningsentreprenörerna driver själva en vinstdrivande utbildning, så det är en konkurrent som kritiserar en annan konkurrent. Vi har ingen som helst anledning att tro att Suuab gör saker på ett felaktigt sätt. I min värld är det Sveriges mest kunniga företag på området, säger vd:n Anders Olausson.
LÄS MER: Byggnads tar ställning – med arbetsmiljödag
Suuab har helt rätt i att Arbetsmiljöverket inte kräver något mer än att en utländsk utbildning ska kompletteras. Att en ”särskild utbildning” ska ta 80 timmar är dessutom formulerat som ett ”allmänt råd”.
Ett annat allmänt råd lyder: ”De olika utbildningsnivåerna är minimikrav. För arbetstagare vars huvudsakliga sysselsättning är att uppföra, ändra och montera ned ställningar, behövs ofta längre utbildning. Som exempel på sådan utbildning kan nämnas den som leder till yrkesbevis eller kompetensbevis som ställningsbyggare.”
LÄS MER: Dödsolycka på BillerudKorsnäs i Skärblacka
Ställningsentreprenörerna önskar sig strängare reglering.
– Vi har uppvaktat Arbetsmiljöverket om att skärpa lagkravet och lyfta det allmänna rådet till föreskrifttext. Vi tycker att yrkesutbildning ska vara ett lagkrav, säger Håkan Carlsson.
Leif Pettersson på Suuab tillägger å sin sida att det är kundföretaget som bestämmer vilken utbildning de anställda ska gå.
– Vi som utbildningsföretag har ju ingenting emot att kunderna väljer en mer omfattande utbildning än minimikravet. Tvärtom.