Ställningsbyggare jobbade 34 dagar i rad: "Blir förskräckt"
En polsk ställningsbyggare jobbade 34 dagar i rad och flera av hans kollegor gjorde liknande långpass. Efter en förhandling med Byggnads tvingas nu företaget Norrlands kustmontage betala över en halv miljon kronor.
– Nu gör vi gör om och gör rätt, säger Peter Herranen, vd på Norrlands kustmontage.
Christer Härjelin, ombudsman på Byggnads Västerbotten, berättar om de elva ställningsbyggare från Polen som jobbat extremt långa pass. Arbetarna byggde ställning under SCA:s utbyggnad av pappersbruket i Obbola utanför Umeå under förra året.
– De har jobbat så mycket. Det har varit elva timmar om dagen och åtminstone sex dagar i veckan. Periodvis har de jobbat 25 till 34 dagar i sträck, säger Christer Härjelin.
34 timmar i sträck är ju extremt långa pass.
– Ja, man blir förskräckt över hur mycket tid de jobbar. Det strider mot arbetstidslagstiftningen så att bara dånar.
Christer Härjelin förklarar att situationen uppkommit eftersom många arbetare vill jobba in tid i Sverige för att i utbyte kunna få längre tid med familjen i Polen.
– De vill jobba så mycket de bara får. Företaget har trott att de har kunnat göra överenskommelser med de anställda. Men det är inte godkänt enligt byggavtalet.
En anställd jobbade 297 timmar i juni förra året, trots att maxgränsen enligt arbetstidslagstiftningen är 224 timmar.
– Arbetsgivaren har ett ansvar. Den måste säga nej trots att de anställda vill jobba mer, säger Christer Härjelin.
Sex av de anställda är medlemmar i Byggnads. De har efter förhandlingarna sammanlagt fått 312 000 kronor för utebliven ob-ersättning och övertid. De fem andra arbetarna är inte medlemmar i Byggnads och i deras fall går pengarna, 230 000 kronor, till Byggnads i form av ett skadestånd.
Peter Herranen, vd på Norrlands kustmontage, berättar att många andra företag låter låter arbetarna göra längre pass i utbyte mot längre ledighet.
– De vill jobba in tid och vara lediga, säger han.
Men här har de anställda jobbat långa pass och långa dagar – och en av dem 34 dagar i sträck.
– Det är inte bra. Här har det brustit. De har jobbat på och man inte sett hur mycket tid de har. Nu har vi lagt om rutinerna så att det inte händer igen.
Peter Herranen säger att Norrlands kustmontage har gjort ett aktivt val att inte hyra in arbetskraft, något som han anser har lett till den här situationen.
– Vi avlönar direkt så att skatterna går till Sverige. Hade vi hyrt in hade det här inte hänt. Men vi har inget ont att säga om Byggnads och förhandlingen. Nu gör vi om och gör rätt, helt enkelt, säger han.