info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Staden med det okända lönetillägget: ”60 kronor i timmen”

Vissa byggbolag betalar extra varje timme till dem som tar ett byggjobb inom kommunens gränser. En betalning som ligger helt utanför kollektivavtalets krav.

I Kiruna finns ett lönetillägg för byggnadsarbetare.
En extra femhundring om dagen. Så mycket kan byggjobbare få i Kirunatillägg, berättar Byggnads ombudsman Henrik Ipsen. Foto: Tomasz Pozar, Mostphotos

Lönetillägget, eller Kirunatillägget som en del kallar det, ger extra klirr i kassan om du tar ett byggjobb i just Kiruna.

– Det kan handla om upp till 60 kronor i timmen, säger Henrik Ipsen, ombudsman på Byggnads regionkontor i Kiruna.

Så mycket ger det, i princip, okända tillägget som finns där för att locka folk till gruvstaden.

Utanför kollektivavtalet

Tillägget har ingenting att göra med traktamentet eller några andra ersättningar som finns inskrivet i kollektivavtalet.

– Det ligger helt utanför. Om det skulle bli en tvist om Kirunatillägget eller om något företag skulle sluta att betala ut tillägget så är det ingenting som vi kommer att driva, säger Joakim Lindholm, ordförande för Byggnads region Norrbotten.

Markus Johansson, vd NOAK

Några bolag som Byggnadsarbetaren varit i kontakt med säger att de aldrig hört talas om tillägget. Men ett bolag som betalar är NOAK, ett stort regionalt företag verksamt inom undertak samt golv- och plattsättning.

– Vi har ett avtal med ett generellt tillägg där de som tar jobb uppe i Kiruna får 10 kronor extra i timmen. På ett större projekt vi haft fick de 50 kronor, säger Markus Johansson, vd för NOAK.

Är tillägget till för att locka folk att ta jobb i Kiruna?

– Ja, precis. Samtidigt lockas många lika mycket av om det är ett spännande projekt eller att det är ett bra gäng som åker tillsammans, säger Markus Johansson.

Går ni runt när ni betalar ut de här extrapengarna?

– Man måste räkna med det. Finns det inte med i kalkylen så fungerar det inte. Och sedan är det lite tuffare tider nu. Konkurrensen från södra Sverige och utlandet har ökat. Vi får inte betalt på samma sätt som vi fick för några år sedan, vilket såklart påverkar det här tillägget.

Missa inte Facebookgruppen – Din lön på bygget

Pressas av sämre tider

Joakim Lindholm på Byggnads berättar att Kirunatillägget har vuxit fram genom åren. Egentligen ända sedan 2008 då flera stora industriinvesteringar drog i gång i stan.

Det kan vara vvs-montörer, sprinklermontörer, golväggare och plattsättare

– Tillägget är vanligast på företag där bristen på arbetskraft är som störst, ofta där det finns en brist över hela landet. Det kan vara vvs-montörer, sprinklermontörer, golväggare och plattsättare. Det varierar lite över tid, säger Joakim Lindholm.

När det gäller den stora gruppen TBM så är det mer sällsynt att arbetarna får något tillägg.

Joakim Lindholm, ordförande för Byggnads region Norrbotten, tror att konkurrensen om jobben i Kiruna kan öka nu när byggbranschen har det tufft. Foto: Tomasz Pozar

Hotas tillägget av de sämre tiderna?

– Om arbetslösheten ökar i södra Sverige så skulle fler personer bli intresserade av byggjobben här i Kiruna och då skulle tillägget kanske påverkas. Det är så det funkar, det är tillgång och efterfrågan som styr priset, säger Joakim Lindholm.

Gå med i Facebookgruppen Arbetsmiljö på bygget och få de senaste nyheterna i ditt flöde.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Staden med det okända lönetillägget: ”60 kronor i timmen”

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig