Sprickan i jakten på byggkriminella: "Oseriöst och allvarligt”
Först lämnade Byggnads. Och nu har tre fack till hoppat av projektet ”Sund konkurrens och schyssta byggen”. För lite verkstad säger facken. Ett sätt att skapa splittring under avtalsförhandlingarna menar arbetsgivarna.
Det har under de senaste tio åren dragits i gång flera olika samarbeten för att försöka stävja kriminaliteten i byggsektorn. Ett av dem är ”Sund konkurrens och schyssta byggen” där fack och arbetsgivare i byggsektorn samarbetat sedan 2018.
Men under den senaste tiden har flera av facken lämnat samarbetet. Först hoppade Byggnads av och nyligen lämnade även Seko, Målarna och Elektrikerna.
På den punkten jobbar Byggföretagen åt andra hållet
Huvudkritiken från facken är att projektet blivit en ursäkt för Byggföretagen att inte göra något åt kriminaliteten i praktiken. Att arbetsgivarna har två agendor där de håller seminarier om sund konkurrens samtidigt som de blundar för problemen.
– Det har blivit för mycket snack utan att något händer. Mest en massa seminarier, men det krävs mer och då bland annat en mycket bättre granskning av byggbolagen. Och på den punkten jobbar Byggföretagen åt andra hållet då deras medlemsföretag får hjälp med att hålla inne information som vi vill komma åt vid granskningar för att säkerställa löner och liknande, säger Johan Lindholm, Byggnads fackordförande.
Ett oseriöst och ganska ansvarslöst sätt
Claes Thunblad på Byggföretagen är nationell samordnare för ”Sund konkurrens och schyssta byggen”. Han ser avhoppen som utspel från Byggnads ledning i Stockholm på grund av avtalstider.
– Det är tydligt att man använder den här frågan som ett tråkigt inspel i själva avtalsförhandlingarna som pågår för fullt. Vill man signalera splittring under en avtalsrörelse så tycker jag att det här är ett oseriöst och ganska ansvarslöst sätt att göra det på.
Han tror att de flesta inom Byggnads håller med om att samverkan kring ”Sund konkurrens och schyssta byggen” varit väldigt framgångsrik.
– Delegationen mot arbetslivskriminalitet har lyft fram byggbranschens samverkan som ett föredöme för andra branscher, säger Claes Thunblad och fortsätter:
– Det som är allvarligt med det här är om facken verkligen menar allvar med att ställa sig på sidlinjen. Om man vill få bort de oseriösa aktörerna i Sverige med svenska kollektivavtal så kan man inte vända ryggen mot samverkan mellan parterna. För då vänder man ryggen mot att bekämpa problemet överhuvudtaget. Och det tror jag inte något fack vill.
Det är dags för lite verkstad
Byggnads har gått ut med att de kommer driva frågan om kriminaliteten hårt under avtalsrörelsen. När de växlande yrkanden med arbetsgivarna hade facket med flera olika förslag mot brottsligheten.
Är avhoppet är en markering inför detta?
– Nej, utan vi vill fokusera på rätt saker. Det är dags för lite verkstad. Vi måste få någonting på plats nu och vi har konkreta förslag som vi lagt på bordet inför avtalsförhandlingarna men motparten lyssnar inte, säger Johan Lindholm.
Kan det bli aktuellt att varsla om strejk i årets avtalsrörelse för att lösa frågan?
– Nej, det är absolut det sista vi pratar om just nu. Vi hoppas att vi kan sätta oss ner och hitta de lösningar som inte bara vi utan många seriösa byggföretag också vill ha för att få bort kriminaliteten.
Claes Thunblad har ännu inte märkt av någon skillnad när det gäller det vanliga arbetet inom ramen för ”Sund konkurrens och schyssta byggen”. Den dagliga verksamheten rullar på och han hoppas att facken kommer komma tillbaka.
– Vår dörr står öppen och jag förutsätter att facken kommer tillbaka när avtalsförhandlingarna blåst över.