Spricka mellan LO-facken – två förbund lämnar samordning
Inför avtalsrörelsen nästa vår har nu fackförbunden Kommunal och Pappers lämnat besked om att de inte kommer ingå i LO-samordningen.
Inför varje avtalsrörelse brukar fackförbunden i LO snacka ihop sig kring några frågor som de ska driva gemensamt. Detta samarbete kallas LO-samordningen. Och nu har alltså två av de fjorton LO-förbunden meddelat att de inte tänker vara med denna gång. För Kommunals del handlar det om att de inte är nöjda med låglönesatsningen.
Precis som vid förra avtalsrörelsen finns det även denna gång med en låglönesatsning. Upplägget ser ut som senast med en brytpunkt, som nu ligger på 26 100 kronor. Alltså något högre än vid förra avtalsrörelsen då brytpunkten var 24 000.
Själva brytpunkten innebär att samtliga som tjänar sämre placeras på den nivån, 26 100 kronor, när potten ska räknas fram. Något som i förlängningen kan ge en bättre löneutveckling, i kronor räknat, för flertalet som ligger under brytpunkten jämfört med de som ligger över.
Torbjörn Hagelin är avtalssekreterare på Byggnads.
– Det är synd att vi inte har en samordning där alla förbund är med. Är vi alla tillsammans har vi en enorm styrka. Det som jag tror kan bli ett problem för Kommunal, i och med att de står utanför, är att det kan bli svårt att få mer till de som tjänar sämst.
Byggnads har tidigare gått ut med att det är viktigt att vara solidariska med fack där det finns många lågavlönade, för att jämna ut lönenivåerna på arbetsmarknaden.
Har ni svikit Kommunal nu genom att inte stötta förbundet för en ännu tydligare låglönesatsning?
– Nej, det har vi inte. Vi kan inte säga till våra medlemmar att ni får 2 procent och sedan får Kommunals medlemmar 2,5 procent. Att det blir extra utifrån modellen som vi har i låglönesatsningen köper vi, men att Kommunal därutöver ska ha ännu mer till sina medlemmar kan vi inte gå med på.
Spelar det någon roll för den vanliga byggnadsarbetaren att alla LO-förbund inte är med i samordningen?
– Nej, det gör det inte.
Var det någon gång någon tvekan från Byggnads sida att ingå i samordningen?
– Nej egentligen inte, det kan jag inte säga.
Förutom låglönesatsningen har förbunden bland annat enats om att driva ett antal försäkringsfrågor, förbättrad arbetsanpassning och rehabilitering och ett stärkt skydd mot sexuella trakasserier i arbetslivet.
Hur själva taktiken inom samordningen ser ut när det gäller nivån, alltså värdet, på det kommande avtalet ser ut är inte klar ännu. Tidigare avtalsrörelser har alltid industrin gått ut först för att sätta det så kallade märket, en nivå på hur mycket som anses möjligt att plocka ut. Sedan har de andra fackförbunden mer eller mindre tvingats lägga sig på samma nivå. Hur det blir denna gång är ännu oklart.
– Vi har inte kommit till den diskussionen ännu. Vi har nu klarat av den första delen i samordningen. Samtal om märket börjar vi med nästa vecka.
Kan samordningen spricka för Byggnads del på den frågan?
– Ja, det skulle kunna hända.