Sparkad för stöld – då försvann mystisk video
Arbetsgivaren sa upp byggaren via sms. Orsaken ska ha varit att han tagit verktyg och ställningsmaterial från jobbet. Men bildbevisen försvann spårlöst.
Det var i maj 2017 som byggnadsarbetaren blev uppsagd via sms. Orsaken till uppsägningen var enligt bolaget att mannen stulit handverktyg och ställningsmaterial från jobbet.
Arbetsgivaren lämnade en månad senare in uppgifter om att stölden av verktygen fanns med på en övervakningsfilm. Men när ärendet kom upp i Jönköpings tingsrätt lyckades bolaget inte lägga fram någon film som bevis. Tingsrätten konstaterade då att övervakningsfilmen tydligen ”var borta”. Samtidigt nekar byggnadsarbetaren att han tagit med sig några verktyg hem.
När det gäller ställningen hävdar arbetsgivaren att den anställde lånat hem ställningsmaterial till ett värde av 100 000 kronor. Detta utan att lämna tillbaka någonting. Byggnadsarbetaren nekar även i detta fall. Tingsrätten tror även här på den anställde och tycker att det är ”svårförståeligt att arbetsgivaren mindre än en månad efter händelsen med handverktygen skulle låna ut en värdefull byggnadsställning till den anställde”.
Enligt lag måste en arbetsgivare som ger någon sparken för att de utfört ett brott kunna bevisa att så är fallet. Tingsrätten i Jönköping konstaterar i domen att bolaget inte lyckats att ”bortom rimligt tvivel” bevisa att den anställda stulit verktygen och tagit hem ställningen. Därför har bolaget, enligt tingsrätten, gjort sig skyldigt till brott mot Lagen om anställningsskydd (LAS).
Bolaget ska för brottet mot LAS betala ett allmänt skadestånd på 90 000 kronor. Dessutom ska företaget kompensera den inkomstförlust – 173 892 kronor – som drabbat byggnadsarbetaren på grund av det felaktiga avskedandet. Till det ska företaget betala 15 284 kronor i innestående slutlön.