info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Solcellsbranschen lovar "trygg arbetsmiljö" – då fick Sesols grundare nytt förtroende

Solcellsföretaget Sesol har fått massiv kritik rörande fallskydd och har ett "nationell förbud" hängande över sig. Men bara en vecka innan förbudet blev Sesols grundare Emil Larsson omvald i Svensk Solenergis styrelse, en branschorganisation som säger sig arbeta hårt för taksäkerhet.

Trots kritiken – Sesols grundare Emil Larsson blev omvald. Foto: Arbetsmiljöverket/pressbild

Allvarliga brister i skyddet och arbetare i livsfarliga situationer. Gång efter annan har Arbetsmiljöverket kritiserat Sesol för dess brist på säkerhet.

Den 16 april kunde Byggnadsarbetaren avslöja att Arbetsmiljöverket, i förebyggande syfte, satt ner foten rejält mot solcellsjätten. Myndigheten utfärdade ett så kallat rikstäckande förbud mot fallrisker där varje snedsteg kan rendera i miljonvite. Beslutet har trätt ikraft men överklagats av Sesol.

Läs också Solcellsjätten får "nationellt förbud" – riskerar miljonböter vid varje fel

Sitter i styrelsen

Innan beslutet hade Arbetsmiljöverket inspekterat ett 30-tal av företagets arbetsplatser och sett en mängd brister och livsfaror. Parallellt med återkommande nedslag från myndighetshåll sitter Sesols grundare och delägare, Emil Larsson, i branschorganisationen Svensk Solenergis styrelse.

”Svensk Solenergi jobbar aktivt för en hög standard på solcellsinstallationer och en trygg arbetsmiljö” står att läsa på branschorganisationens webbsida.

Emil Larsson blev omvald en vecka innan det nationella förbudet trädde i kraft.

En av flera av Sesols arbetsplatser som myndigheten slagit ner på. Foto: Arbetsmiljöverket

”Fruktansvärt, tycker jag”

Vi ber Anna Werner, vd för Svensk Solenergi, att kommentera vad hon anser om att Sesols grundare sitter i styrelsen.

– Vi ser så klart mycket allvarligt på detta (förbudet). På att det alls förekommer att man riskerar de anställdas liv genom att inte ha fullgott fallskydd. Det är fruktansvärt, tycker jag. Jag vill inte se någon arbetare utan fallskydd i branschen och allra värst är det ju om det är på ett medlemsföretag. De (Sesol) har skrivit under vår code of conduct och i den ingår självklart att man följer lagen. Den sträcker sig längre än lagen.

Läs också Saftiga smällarna för solcellsjätten: Fyra gånger 400 000 kronor

– Vi gör inte skillnad på om företag sitter i styrelsen eller inte. De ska följa lagen i vilket fall som helst.

Anna Werner, vd för Svensk Solenergi. Foto: Jann Lipka

Kan Sesols ledamot sitta kvar?
– Det är på årsmötet som medlemmarna väljer styrelse. Vid årsmötet den 10 april valde de att ha kvar honom i styrelsen. Det är inget jag har någon synpunkt på. Det viktiga är att man som medlemsföretag sköter sig oavsett om man sitter i styrelsen eller inte.

Vad gör ni för att hindra skador på de anställda hos medlemsföretagen?
– Vi har bland annat vår code of conduct och den måste du följa. Sedan har vi certifiering av solcellsmontörer, där 40 procent av frågorna handlar om arbetsmiljö. Man lär sig vad som är rätt och fel. Sedan har vi information till medlemmarna. Vi följer olycksstatistiken väldigt noga och vi är väldigt tacksamma att ingen har fallit ner från taket och avlidit. För det har hänt i våra angränsade branscher.

På bygge efter bygge har Arbetsmiljöverket sett livsfarliga installationer ske på Sesols arbetsplatser. Foto: Arbetsmiljöverket

Emil Larsson, grundare och delägare i Sesol svarar på våra frågor via mejl:

”Som en aktiv medlem av Svensk Solenergis styrelse strävar vi kontinuerligt efter att förbättra säkerhetsprotokoll och skapa förutsättningar för att alla aktörer inom branschen kan utföra sitt arbete på ett säkert och tryggt sätt.”

Läs också Så mycket ”tjänar” man på att strunta i skyddet

”Fullt förtroende”

”När det gäller Arbetsmiljöverkets beslut den 16 april har jag fullt förtroende för att bolagets ledning vidtar de åtgärder som krävs för att uppfylla kraven. Som en del av branschen delar vi alla ansvaret för att säkerställa att höga säkerhetsstandarder upprätthålls och för att dra lärdom av tidigare misstag.”

Gå med i Facebookgruppen Arbetsmiljö på bygget och få de senaste nyheterna i ditt flöde.

Få de senaste byggnyheterna – direkt i din inbox! Prenumerera på Byggnadsarbetarens nyhetsbrev.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Solcellsbranschen lovar "trygg arbetsmiljö" – då fick Sesols grundare nytt förtroende

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig