info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Solcells-vd:ns frustration: "Otroligt dåliga bortförklaringar"

Det går inte att skylla på att solscellsbranschen är "ny". Så säger Olle Blandin, vd på Brion Solenergi, om de många säkerhetsproblemen vid montage: "Det är en ren tur att ingen har dött".

Byggnadsarbetaren har fått många reaktioner på artiklarna om solcellsbranschen.

LÄS: Dödsfarliga balansakten hos solcellsjätten 

LÄS: Expansivt solcellsbolag får hård kritik 

De som hört av sig har bekräftat bilden av en bransch med stora säkerhetsproblem.

Olle Blandin, vd på Brion Solenergi, är en av dem som reagerat. Han jobbar med solenergientreprenader i nyproduktion och har länge försökt väcka uppmärksamhet om de här frågorna.

– Jag blir sur på de otroligt dåliga bortförklaringar som finns till den dåliga säkerheten. Det är människoliv det handlar om och ren tur att ingen har dött. Det är bara en fråga om tid.

Argumenten att problemen finns för att det är en”ny bransch” ger han inte mycket för:

– Arbetsmiljö är arbetsmiljö och bara för något är ”nytt” så kan man inte undvika lagar och regler. Och hur länge är en bransch ny egentligen? Jag har jobbat i 13 år med detta och arbetsmiljöreglerna har funnits hela tiden.

99 procent av gångerna är jag dyrare än andra

Han har själv jobbat som både montör och arbetsledare.

– Jag vet hur det är där ute. Jag har jobbat på villataken, säger Olle Blandin och berättar om Brions arbetssätt:

– Vi använder ställningar. Vi har en regel som säger att vi aldrig gör jobb i sele om det inte är ett kortare arbete, på en timme eller två. I offerterna skriver jag ut vad säkerheten kostar, vad priset är för att ta in ställningsbyggare. 99 procent av gångerna är jag dyrare än andra.

Olle Blandin ser nästan dagligen exempel på livsfaror vid solcellsinstallationer. Både privat då han är ute och åker, och då folk skickar bilder på dålig arbetsmiljö, eftersom de vet att han bryr sig.

Han kontaktar då både branschkollegor och branschorganisationen Svensk Solenergi med bilder och videos. Och även om han lägger ner mycket möda på säkerheten upptäcker han fel också inom sitt eget företag.

– Jag säger till mina anställda att jag vill aldrig behöva ringa till era anhöriga och säga att ni skadats eller dött. Men vi klarar inte alltid att vara 100-procentiga för även jag får bilder skickade till mig på folk som jobbar farligt, så jag måste ringa projektledaren och säga ifrån.

Nyligen intervjuade Byggnadsarbetaren branschorganisationen Svensk Solenergi om deras syn på de många fall som uppdagats.

Olle Blandins företag har medvetet valt att stå utanför branschorganisationen eftersom han tycker att de borde göra mer för säkerheten och han påpekar att flera av de företag som har certifierade montörer också har visat sig ha stora brister. Flera bolag borde uteslutas, anser han.

Sluta att hela tiden gasa

För att öka säkerheten tycker han att hela branschen måste ta ett omtag och att fler entreprenörer måste ta ansvar för sina underentreprenörer.

– Man måste tänka vad ett människoliv är värt. Sluta att hela tiden gasa. Vi ska bygga det hållbara samhället men inte med risken att någon dör  på kuppen.

Gå med i Facebookgruppen Arbetsmiljö på bygget och få de senaste nyheterna i ditt flöde.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Solcells-vd:ns frustration: "Otroligt dåliga bortförklaringar"

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig