Sol och stekhett på bygget – då har du rätt till det här
Brännande sol och stekhett på jobbet? Då har du rätt till klädsel som skyddar dig mot solens farliga strålar och fräscht vatten oavsett jobb.
Sommartemperaturer i stora delar av landet. Då ska jobben riskbedömas också då det gäller sol och hetta. Det finns idag inga regler för hur länge man får vistas i stark värme eller utsättas för sol eller ultraviolett strålning på jobbet.
Men det är viktigt att arbetsgivaren tar med alla risker då man planerar arbetet, tycker Ulf Kvarnström, arbetsmiljöombudsman på Byggnads.
– I riskbedömningen bör man även ta hänsyn till att man kan skadas av sol och den farliga UV- strålningen. Många byggnadsarbetare jobbar ju ute hela tiden, säger han.
Solen kan alltså vara en allvarlig risk för den som har mycket av jobbet förlagt ute. Och även om det inte finns några särskilda regler om tiden man får vara i solen, så har man i alla fall rätt till skydd.
– Arbetarna ska få en klädsel och en utrustning som är heltäckande. Den ska arbetsgivaren stå för. Sedan har man själv ett eget ansvar och man ser nu att många tar av sig på överkroppen och kanske i bästa fall kör med solskydd. Men det ger inte alls lika bra skydd mot cancer, säger Ulf Kvarnström.
Chefen ska också riskbedöma om det behövs åtgärder mot sol på själva arbetsplatsen.
– Det finns olika åtgärder arbetsgivaren kan göra. Ett väderskydd kan ju också vara ett solskydd, Ett exempel är intäkta tak, där väven skyddar mot solen. Ibland är hela byggen intäkta, säger Ulf Kvarnström.
Ett annat alternativ är att flytta tiden för arbetsdagen, till exempel börja tidigare.
För mycket utsatthet för sol och UV-strålning, kan skada både ögon och hud. Det ökar risken för hudcancer och grå starr.
Läs mer om att vistas säkert i solen https://www.1177.se/Stockholm/liv–halsa/sunda-vanor/sa-skyddar-du-dig-mot-solen/
Kolla på Strålsäkerhetsmyndighetens hemsida hur länge du själv kan vara i solen med hänsyn till UV-strålning. https://www.stralsakerhetsmyndigheten.se/minsoltid
Heta temperaturer kräver mycket vatten. Byggnadsarbetare på alla arbetsplatser har rätt till fräscht vatten, enligt kollektivavtalet. Finns det inga vattenledningar till din arbetsplats, ska du få ändå få fräscht dricksvatten, till exempel i dunkar.
Kroppens organ belastas hårdare i värme och risken för olyckor ökar, då det finns risk att man blir mindre uppmärksam.
Arbetet ska anpassas efter vad varje person orkar och klarar. Det kan också behövas tätare raster, då man kan dricka eller att man byter arbetsuppgifter då det är riktigt hett.
– Till exempel i grustag och vid fasadarbete kan det bli mycket varmt, säger Ulf Kvarnström.
Några råd vid arbete i sol och hetta:
- Byt till andra arbetsuppgifter.
- Prioritera arbete i skugga vid stark sol.
- Ta längre och tätare pauser.
- Förskjut om möjligt arbetstiden under dagen.
- Använd så svala kläder som möjligt.
Läs mer om Arbetsmiljöverkets rekommendationer vid värme
Gå med i Facebookgruppen Arbetsmiljö på bygget och få de senaste nyheterna i ditt flöde.