Sockerbetor gör epoxi mindre giftig - Byggjobbare: "Jättebra"
Epoxi används inom i byggbranschen och är mycket allergiframkallande och farligt för våra kroppar. Men nu har forskare vid Göteborgs universitet kommit fram till att man kan använda glukos från vanliga sockerbetor istället för råolja, när man tillverkar epoxiplaster.
Epoxi känner många inom bygg till. Det har flera användningsområden inom byggbranschen. Till exempel i beläggningar på industrigolv, vid relining av rör, i fogmaterial, spackel, färger, lim, lacker, injekteringsmedel.
Epoxi tillverkas idag från Bisfenol A som är oljebaserad. Bisfenol A är både allergiframkallande och hormonstörande och risken att utveckla kontaktallergi är stor. Ibland räcker det inte ens med att använda skyddskläder.
Plattsättaren Mats Lindberg bygger simbassänger använder produkter med epoxi.
– En av mina chefer fick allergier. Har man väl fått det en gång, kan man inte utsätta sig för det någon mer gång någonsin, säger han.
Forskare vid Göteborgs Universitet har nu tagit fram en ny epoxiplast baserad på det mycket snällare beståndsdelen isosorbid. Det är ett ämne som framställs av glukos, alltså vanligt socker och kommer från sockerbetor.
– Det låter jättebra, hoppas forskarna lyckas, är Mats Lindbergs kommentar när han får höra om nyheten.
Syftet med forskningen är att minska riskerna för dem som arbetar med epoxi och göra byggbranschen mer miljövänlig. Då måste man kunna ersätta bisfenol A. Sockerbetor är ett miljövänligt utgångsmaterial i stället för fossil olja som är råvaran till Bisfenol A.
Mats berättar att han har gått utbildningar och är van att hantera epoxi, men vet flera som drabbats av allergier med svåra besvär som följd.
– Det finns olika sorters tätning. Vissa sorter måste man ha frisklufts mask när man använder eftersom de innehåller polyuretan. Men vi använder inte den värsta sorten så mycket längre, som tur är. Nu slipper vi den, förutom någon enstaka gång. Vi får gå utbildningar om hur vi ska hantera härdplaster, jag har certifikat för det.
Mats Lindberg fogar och tätar runt visa grejer i simbassänger med epoxi. Den behövs för hållbarheten och för att rörelsen i vattnet inte ska äta upp fogen.
Nästa steg i forskningen blir att testa den framtagna plasten. Man måste se om den har rätt egenskaper.
Bakom forskningen står bland andra Kristina Luthman, professor i läkemedelskemi vid Göteborgs Universitet.
– Bisfenol A är billigt och användbart för att skapa plaster med olika egenskaper. Därför kan det vara svårt att övertyga industrin om ett skifte. Men om bisfenolanvändandet regleras hårdare inom EU, kommer saken i ett annat läge, säger hon.
Gå med i Facebookgruppen Arbetsmiljö på bygget och få de senaste nyheterna i ditt flöde.