Snickaren Joakim: ”Mörker och kyla med sommartid”
Vintertid eller sommartid året om? Om två år kommer det bli det ena eller det andra. Snickaren Joakim Karlsson har bestämt sig vad som är bäst för jobbet.
I mars i år röstade EU-parlamentet fram att tidsomställningen mellan vinter och sommar ska tas bort. Beslutet innebär att varje land nu har två år på sig att bestämma sig för vintertid eller sommartid året om. Den är frågan engagerar snickare Joakim Karlsson från Lessebo.
Han är bekymrad över att det finns en risk för att Sverige inför sommartid året om. Något som han anser skulle vara negativt för livet som byggnadsarbetare. Och det av flera anledningar.
– Det handlar om både mörker och kyla, säger Joakim Karlsson.
För att skapa opinion för att Sverige väljer vintertid tog han nyligen upp frågan på ett fackligt kretsmöte i Tingsryd.
– Vi som var på mötet var alla överens om att det blir ett problem om det blir sommartid året om.
Joakim Karlsson har försökt lobba för vintertid under än längre tid. Han är övertygad om att många inte tänkt efter vad det innebär om det blir sommartid året om. Att det låter så positivt med sommartid att ingen bryr sig.
– Alla söder om Stockholm som jobbar utomhus under vinterhalvåret kommer att påverkas. Det kan vara rörläggare eller maskinister – ja egentligen alla yrkesgrupper.
På vilket sätt kommer byggnadsarbetare påverkas om det skulle bli sommartid året om?
– I södra Sverige ljusnar det ungefär åtta på morgonen när vi har vintertid. Men om vi har sommartid året om skulle det bli ljust först klockan nio. Det skulle dessutom bli kallare under den första arbetstimmen då det tar lite längre tid innan solen kommer upp och värmer.
Joakim Larsson menar att mörkret och kylan på morgonen påverkar arbetet negativt och att effektiviteten blir sämre.
– Lamporna täcker inte upp alla ytor. När man vänder sig om blir det lite skumt och det blir svårjobbat. Och jag tycker att arbetsgivarna borde vara intresserade av detta, att det blir vintertid året om. Produktiviteten sjunker när det är mörkt och kallt, det finns ingen som kan säga något annat.
Att Joakim Karlsson får tillbaka en timme med ljus på eftermiddagen väger inte upp mörkret på morgonen.
– På eftermiddagen är det inte så jättestor skillnad och då är mörkret inte lika besvärligt. Det skymmer vid halv fyra när det är som jävligast om man har vintertid men under den sista stunden av dagen när arbetet ska rundas av är man inte lika beroende av bra ljus.
Nu vill han att Byggnads går ut och tar ställning.
– Jag tycker att sommartid året runt skulle bli en försämring för oss och det vore bra om Byggnads gick ut och tycker till i frågan. Jag vet att andra organisationer gjort det och flera verkar tyvärr vara för sommartid året om.