info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

”Vabbade för mycket” och fick sparken – nu vill Byggmästar’n tysta ner fallet

Först fick snickaren Rickard Samuelsson beröm för sitt arbete. Sen fick han sparken. Anledningen: Småbarnspappan hade ”vabbat för mycket”. Nu vill det stora byggbolaget tysta ner händelsen med sekretessavtal.

Snickaren Rickard Samuelsson fick sparken från Byggmästar'n i Skåne för vab.
Snickaren Rickard Samuelsson vabbade. Då fick han sparken från Byggmästar'n i Skåne. Foto: Privat, Mostphotos

November 2023. Snickaren Rickard Samuelsson har varit provanställd på Byggmästar’n i Skåne i fem månader. 

På måndagen får han ryggdunkar av företagets personalchef som berömmer hans arbete. På tisdagen insjuknar yngsta dottern och Rickard meddelar att han måste vabba. På fredagen kommer telefonsamtalet. 

Chefen: Nu blir det lite tråkigt, men jag tänker säga upp dig. 

Rickard: Varför det, har jag gjort ett dåligt arbete?

Chefen: Nej, inte alls, vi är jättenöjda med arbetet. 

Rickard: Jaha, är det arbetsbrist då?

Chefen: Nej. Jag gillar öppna kort och raka puckar. Jag säger upp dig för att du har vabbat för mycket. 

Byggnads kräver skadestånd

Samtalet återges av Rickard Samuelsson, vars fall tidigare uppmärksammats av Expressen. Hans version får stöd av Nicklas Fihn, ombudsman på Byggnads Skåne.

– Jajamensan. Jag ställde frågan rakt upp och ned. Då säger han (personalchefen) att: ”Ja, jag kör med öppna kort, är det en provanställning kan man inte vara borta för att man ska vabba hela tiden.” 

Men enligt föräldraledighetslagen både kan och får man vabba så mycket som behövs, alldeles oavsett anställningsform. Byggnads ser ett solklart diskrimineringsärende och kräver skadestånd. 

Det blir lokala förhandlingar. Nu förnekar personalchefen att han någonsin nämnt vabbande. 

– Det finns absolut ingen anledning för mig som ombudsman att ljuga om det, men helt plötsligt kanske han har lite press på sig från företaget, säger Nicklas Fihn.  

Är det en provanställning kan man inte vara borta för att man ska vabba hela tiden. 

Byggmästar’n vill tysta ned

Byggmästar’n försöker få till en förlikning. Företaget vill att Rickard Samuelsson ska vara tyst om det som hänt.

Byggnadsarbetaren har tagit del av förlikningsavtalet. Där står att Rickard ska bli skyldig att betala vite på 50 000 kronor om han avslöjar ”information eller uppgift av vad slag det än må vara rörande anställningens upphörande”. 

Hur mycket företaget var villigt att betala är oklart. Byggnads Skåne satte stopp direkt när förslaget kom.          

– Byggmästar’n var inne på att kunna sätta sekretessklausuler. Vi från Byggnads gör inga såna över huvud taget och vår medlem fick avrådan att acceptera det här, säger Nicklas Fihn.

Snickare fick sparken för vab. På bilden det förlikningsvatal Byggmästar'n erbjöd.
50 000 kronor. Så mycket ville Byggmästar’n att Rickard Samuelsson skulle betala om han pratade om varför anställningen avslutades.

Ordförande i Byggföretagen

De lokala förhandlingarna slutar i oenighet. Nu väntar centrala förhandlingar mellan Byggnads och motparten Byggföretagen, där Byggmästar’n är en tongivande spelare.

Byggmästar’ns vd Carin Stoeckmann är ordförande i Byggföretagens styrelse. Och personalchefen som enligt uppgift gillar ”öppna kort” är ledamot i organisationens arbetsmiljöutskott. 

– Sakfrågan är stor för oss. När man ser att ägaren sitter som ordförande i Byggföretagen så undrar man ju om det är den här riktlinjen man ska ha till branschen, säger Nicklas Fihn på Byggnads Skåne.      

Byggnadsarbetaren har sökt personalchefen på Byggmästar’n. Han har inte återkommit. Vi söker Carin Stoeckmann för en kommentar. 

 

Carin Stoeckmann, vd för Byggmästar’n i Skåne och den 13 maj omvald till förbundsordförande för Byggföretagen. Pressbild: Byggföretagen

LÄS OCKSÅ: Snickaren fick sparken efter vab – nu stämmer DO

”Bara vabbade hela tiden”

Redan när Rickard Samuelsson tog jobbet på Byggmästar’n fick han signaler om att något inte stod rätt till. Men som ensamstående pappa hade han inte råd att tacka nej.  

– På anställningsintervjun sa han att två killar fått gå för att ”de bara vabbade hela tiden.” Jag sa att jag har två tjejer på tre och sex år. De är sjuka mycket på vintern, precis som alla barn i den åldern, är det nåt problem? Då fick jag bara en arg blick, berättar han. 

Man försöker locka kvinnor och ungdomar till branschen, hur ska det gå när man har hållningen att man inte ska få vabba?

Rickard Samuelsson, snickare

Tvingades låna för att bo kvar  

I dag har Rickard en ny anställning, hos en ”oerhört bra arbetsgivare”. Men i den krisande byggsektorn tog det nästan ett halvår att hitta nytt jobb.  

– Det har blivit att man fått låna ihop för att kunna bo kvar med ungarna, säger han. 

Men att skriva på sekretessavtalet var aldrig aktuellt, även om det hade kunnat ge ekonomisk lindring i stunden.  

– Bara tanken på att de ska få tysta ned detta… Jag går inte med på det, säger Rickard Samuelsson. 

– Det här måste uppmärksammas. Man försöker locka kvinnor och ungdomar till branschen, hur ska det gå när man har hållningen att man inte ska få vabba?

LÄS OCKSÅ: 1 av 3 byggchefer negativ till vab

Vågade ta vab-fajten

Ändå var Rickard orolig innan han kontaktade facket. 

– Jag tänkte om det skulle hamna i tidningen, att folk tror man är en liten lipsill som gnäller när det inte alls är det som det handlar om egentligen. 

Men det visade sig att Rickard inte alls betraktades som en lipsill. Tvärtom. När arbetskamraterna från Byggmästar’n hörde av sig var det för att tacka – för att någon äntligen vågade ta vab-striden.  

– Det var åtta–nio personer som ringde, folk från tjänstemannasidan också. Reaktionen var att ”fan vad bra att detta kommer upp till ytan”. 


Få de senaste byggnyheterna – direkt i din inbox! Prenumerera på Byggnadsarbetarens nyhetsbrev.

Vård av barn (vab) – det här gäller

En anställd har rätt att vara ledig från arbetet för att vårda sitt barn – alltså vabba – om barnet är under 12 år.

Om barnet behöver mer hjälp än vanligt får den anställda vabba tills barnet fyller 16 år. Föräldrar till ett allvarligt sjukt barn får vabba tills barnet fyller 18 år.

Vab är alltså en lagstadgad rättighet. Du behöver inte fråga om du får vabba – och chefen får inte säga nej.

Chefen får heller inte begära sjukintyg för ditt barn. Däremot måste du lämna intyg till Försäkringskassan om du ska vabba mer än sju dagar i följd.

Ersättning för vab kan betalas ut i 120 dagar per år för ett barn. Om ni är flera som vabbar kan ni dela dagarna mellan er, exempelvis ta 60 dagar var. Men även om ersättningen tar slut efter 120 dagar så får du stanna hemma med barnet så länge det behövs.

Källa: Försäkringskassan

Ivar Andersen, reporter
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: ”Vabbade för mycket” och fick sparken – nu vill Byggmästar’n tysta ner fallet

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig