info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Snabba ryck med blockbygg

För nitton år sedan började snickaren Rolf Eriksson köra prefab. Men inte med montering av element från någon fabrik. Han bygger egna, mycket större, direkt på bygget. ”Det går mer än dubbelt så fort jämfört med att köra med lösvirke”.

Snickarna Rolf Eriksson och Andreas ”Bagarn” Amrén bygger hus – men på sitt eget sätt. Foto: Anna Simonsson

Vid sjön Långforsen i Sala. En lastbil dumpar ett lass utfyllnadsjord i ett hörn på en villatomt. Längre in på tomten ligger högar med virke i olika dimensioner. Sågspånet sprutar när en snickare kapar panel på en byggsåg och en kompressor frustar till när en spikpistol snabbt gör slut på ett magasin. Villabygget vid sjön ser ut och låter som vilken byggarbetsplats som helst. Men inget kan vara mer fel.

De två snickarna Rolf Eriksson och Andreas ”Bagarn” Amrén har varit på plats i en dryg vecka. De är där för att bygga en medelstor villa. Resa stommen och göra huset ”vädertätt”. Snickarna har jobbat på hårt och gjort slut på det mesta av materialet i virkestravarna. Men trots det lyser stolpskogen med sin frånvaro; det finns inga strävor som håller reglar i lod, inga hammarband är på plats och syllen är inte bultad och klar. Ändå – huset ska stå på plats om bara några dagar.

– Det hinner vi, säger Rolf Eriksson.

För att ta reda på hur det är möjligt måste vi backa bandet nästan tjugo år. Då jobbade Rolf Eriksson som snickare på NCC. Han och en kollega började experimentera med att snickra ihop block på marken istället för att som tidigare – bygga med lösvirke. Ganska snabbt insåg de att blocktekniken gick mycket snabbare. Och sedan den dagen har Rolf kört med samma metod. Det spelar ingen roll om det varit tillbyggnader av hus, nya hus eller något annat projekt där det passat. Han har blivit blockbyggarproffs.

– Jag har inte snickrat traditionellt på nitton år och jag är förvånad över att inte fler sätter ihop byggnader på det här sättet. Det kanske beror på att många tror att det är svårare än vad det egentligen är.

Bilder från ett tidigare utbyggnadsprojekt där Rolf och ”Bagarn” tillverkat ett stort gavelblock.

För några år sedan bytte Rolf firma. Han började på Finntorpets Bygg och Konsult i Sala. Och naturligtvis tog han med sig sitt blockbyggande till den nya arbetsgivaren.

– Det fungerar ännu bättre nu. Här får vi bättre ritningar där måtten är utsatta på alla bitar så vi slipper räkna lika mycket, säger Rolf.

Läs också Gatunamnen från bygget – kolla vilket yrke som toppar

Att bygga prefabricerade hus är inget nytt. Redan i början av 1800-talet blev en herre vid namn Fredrik Blom känd då han började tillverka ett slags husmoduler. Men det var först en bit in på nästa sekel som det började produceras byggelement i större skala. Och riktig fart på tillverkningen blev det på 1930-talet då det infördes ett egnahemslån som gav möjlighet för familjer med sämre ekonomi att bygga ett eget hus. Sedan dess har elementhus blivit vardagsmat och i dag är många villor i grunden en byggsats som tillverkats på en fabrik.

Sedan ett år tillbaka arbetar Rolf i lag med ”Bagarn”. En hyfsat nybakad snickare på 20 år. Han har nu satt sig in i blockbyggeriets ädla konst och stortrivs. Det tog tre hus innan han blev varm i kläderna. Tillsammans har de under året slipat på detaljerna för att få blockbyggandet ännu mer effektivt.

Sedan ett år tillbaka arbetar ”Bagarn” och Rolf tillsammans. ”Vi sitter även och planerar jobbet på rasterna”, säger ”Bagarn”.

På bygget i Sala matar Rolf på med spikpistolen. Han nailar panelen på det sjätte blocket. ”Bagarn” servar genom att kapa till bräder i lagom längd.

Mycket av deras arbetsmetod påminner såklart om hur det går till på en husfabrik. Men samtidigt finns det stora skillnader. Den mest uppenbara är naturligtvis att Rolf och ”Bagarn” tillverkar sina block på platsen där byggnaden ska stå. En annan skillnad är att de bygger mycket större block. De är så stora att de måste lyftas direkt på plats. På huset i Sala är det största blocket 14,5 meter långt. Totalt gör de bara sex block för hela 1,5-plans villan som är 140 kvadratmeter i bottenplanet.

– Finns det en betongplatta använder vi alltid den som arbetsplats när vi tillverkar blocken. Det brukar fungera bra, säger Rolf.

Läs också Arbete på hög höjd – precision under taket

”Bagarn”:

– Det gäller att få en bra start. På det första blocket handlar det om millimeterpill. Vi måste ha helt raka reglar och det blir en hel del kryssmätningar så att allt blir rätt. Sedan är det bara att följa efter på blocken som kommer därefter. Är någon regel lite sned då är det bara att rikta upp den genom att spika på skrå.

De säger båda att de vinner mycket tid och att arbetsmiljön blir bättre vid blockbygge jämfört med traditionellt byggande. ”Vi jobbar lätt in halva tiden” och ”vi slipper stå och arbeta från ställningar”.

”Vi får ritningar där måtten är utsatta på alla bitar”, säger Rolf Eriksson. De enkla plåtjobben gör de själva.

Nackdelar då? Själva kan de bara se ett par. De blir mer känsliga för regn, ”vi klarar några droppar”, och måste därför ha möjlighet att snabbt kunna täcka blocken vid dåligt väder. En annan oro är naturligtvis att ett helt block ska bli felbyggt. Något som undviks genom bra ritningar.

– Det får inte gå fel. Om vi gör ett misstag med ett helt block så blir det ju ett rejält fel, säger Rolf.

De två snickarna har ett driv att hela tiden förbättra blockbyggandet. Naturligtvis bygger arbetet mycket på den metod som Rolf arbetat fram under två decennier, men de lägger ändå ner sin själ i att hela tiden effektivisera processen.

– Vi sitter även och planerar jobbet på rasterna. Jag vet att många inte alls vill prata om arbetet under matrasten, men vi tycker att det är så intressant så det slinker in då också, säger ”Bagarn”.

Utan tvekan ett engagemang som skulle kunna ge lite extra klirr i kassan vid ackordsarbete, men de två går på tidlön. Något de är nöjda med.

– Jag skiter i om jag tjänar lite mindre än dem som har mest. Det finns så mycket annat som är bra. Jag trivs, har härliga arbetskamrater på firman och har kul på jobbet. Sen har jag mycket frihet och den bästa chef jag någonsin haft. Det finns inget att oroa sig för och det är värt otroligt mycket, säger Rolf.

Själva drivet att utveckla handlar istället om intresse.

– Jag har det i mig helt enkelt, att förbättra saker och ting. Sedan är alla inte lika. Jag har jobbat med en del lärlingar som bara pillat på mobilen, säger Rolf.

Sedan nickar han bort mot ”Bagarn” som kapar panel på byggsågen för glatta livet.

”Den där killen är duktig, han är riktigt bra.”

Missa inte ”Snickare på bygget” Facebookgruppen för alla snickare.

Fakta

Prefab redan på 1800-talet

Fredrik Blom som föddes 1781 blev på sin tid känd för att han började tillverka prefabricerade hus. Han började bygga husmoduler med dubbla brädväggar. Mellan bräderna låg det en vindtät papp. Han använde spontat virke som gjorde det enkelt att foga ihop byggelementen. Fredrik Blom klurade ut byggtekniken när han skulle tillverka hus som skulle vara enkla att plocka isär och flytta.

En byggnad som han tillverkade genom att bygga färdiga sektioner var Rosendals slott på Djurgården i Stockholm. Modulerna tillverkades på ”verkstaden” vid Klara sjö i Stockholm och transporterades sedan ut till Djurgården där delarna monterades ihop.

Egnahemslån

Egnahemsrörelsen började växa fram kring sekelskiftet 1900. Själva lånet betaldes ut till arbetarklassen där syftet var att ge fler möjlighet till ett eget boende. Med tiden kom det även att omfatta lägre tjänstemän. Ofta handlade det om små enkla monteringsfärdiga hus med en tillhörande liten trädgård. Än i dag finns flera av de här områdena kvar. Exempelvis i Bromma utanför Stockholm. Även några av hustillverkarna på den tiden är bekanta än i dag. Bland annat Myresjöhus och Borohus.

1930

På Stockholmsutställningen år 1930 fanns det för första gången med ett hus som var helt fabrikstillverkat. Något som blev starten på en våg av byggande av monteringsfärdiga hus i hela landet.

Cenneth Niklasson
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Snabba ryck med blockbygg

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig