"Sluta använda motorkapar"
I tisdags hände den senaste olyckan. En arbetare fick svåra skador då motorkapen slog tillbaka och klingan skar honom i ansiktet på en arbetsplats i Lund. Olyckan hände när han kapade i betong.
Det blev droppen för Byggnads som nu varnar byggnadsarbetare för dessa maskiner.
-Vi har bestämt oss för att rekommendera byggnadsarbetare att sluta använda motorkapar. De har inget tillräckligt skydd, säger Byggnads arbetsmiljöombudsman Ulf Kvarnström.
Klöv underkäken
Han känner till fyra olyckor de senaste tre åren där byggnadsarbetare blivit illa skadade av motorkapar. Vid det senaste tillfället, i januari i år, drabbade det en praktikant på ED Byggs arbetsplats i Norrköping. En kapmaskin klöv hans underkäke, i samband med att han kapade lecablock. I oktober 2013 sågade en man sig i käken då han sågade i betongblock på en arbetsplats i Örebrotrakten.
Motorkapen är en maskin med roterande klinga och en stark motor. Den är vanlig vid arbete med att kapa i olika betongdelar. Det som hänt vid olyckorna är att maskinen fått ett starkt kast bakåt och klingan har slagit upp mot arbetarnas ansikten.
Maskinen slår tillbaka
-Gemensamt är att maskinerna fastnat i materialet, i betong eller armering. Då är kraften från maskinens motor så stark att maskinen slår tillbaka, vänder i luften och sågar arbetarna i ansiktet, säger Ulf Kvarnström.
I den situationen finns inget på maskinerna som skyddar arbetarna från att träffas av klingan.
”Maskinerna är farliga”
– Skadorna blir ofta hemska. Maskinen är stark nog att klyva genom ben. I värsta fall kan det leda till dödsfall. Maskinerna är farliga, oavsett fabrikat och man ska inte jobba med dem, säger han.
Det är arbetsgivarens skyldighet att se till att de anställda inte skadas. För egen del kan han inte i se något säkert sätt att använda maskinerna, så länge de hålls av en människa, utan anser att arbetet måste utföras på andra sätt.
Läs mer:
Allvarligt skadad av motorkap
Svårt skadad i sågolycka
Tre svåra olyckor på samma företag