Slovakiska ställningsbolag skattefuskade för minst 68 miljoner på Northvolt
Northvolts historia har kantats av skandaler. Nu kan Byggnadsarbetaren avslöja ännu en. Slovakiska ställningsbolag jobbade i flera år på jättebygget – utan att betala en krona i skatt.
De slovakiska ställningsbolagen Best-Stav och Recan Group jobbade i flera år på batterifabriken Northvolt utan att betala skatt eller arbetsgivaravgifter. Sammanlagt uppgår skattefusket till minst 68 miljoner kronor.
Ett utländskt byggbolag som bara jobbar i Sverige under några månader kan välja att skatta i hemlandet. Men om byggföretaget är på ett och samma projekt i mer än tolv månader uppstår det som i lagstiftningen kallas fast driftställe. Då ska skatt och arbetsgivaravgifter betalas i Sverige. Om arbetsgivaren inte registrerat fast driftställe från början ska skatten betalas retroaktivt när tidsgränsen nås.
LÄS MER: Hundratals ställningsbyggare i bluffupplägg – får ändå jobba kvar på Södra Cell
Blåst välfärden på miljoner
I en tidigare granskning har Byggnadsarbetaren visat hur de slovakiska ställningsbolagen Best-Stav, Recan Group och Up To Sky lämnat falska uppgifter till Arbetsmiljöverkets utstationeringsregister och lurat facket för att kunna teckna hängavtal.
Nu kan tidningen visa att de också blåst välfärden på mångmiljonbelopp.
Best-Stav jobbade på Northvolt från februari 2021 till maj 2023, alltså strax under två år och tre månader.
Enligt regelverket ser fallet solklart ut. Ställningsbolaget ska ha fast driftställe. Men för säkerhets skull ber Byggnadsarbetaren att Skatteverket ska kontrollera uppgifterna.
Myndigheten gör sin bedömning utifrån ett rensat utdrag ur utstationeringsregistret – där varken personuppgifter, företagsnamn eller arbetsplats finns med – men får veta att det rör sig om ett ställningsbolag
– Man har överstigit tiden som krävs för att det ska bli ett fast driftställe. Utstationeringarna överlappar varandra hela vägen så det finns heller inga uppehåll för själva driftstället, säger Jonas Karlberg, rikssamordnare för byggkontroller på Skatteverket.
När Byggnads presenterade det de kände till om de här företagen, då valde vi att avsluta samarbetet med dem.
”Med största sannolikhet…”
Recan Group var på batterifabriken från februari 2023 till juni 2024, alltså 16 månader. Men under denna tid fanns flera månadslånga uppehåll i arbetet. Enligt reglerna ska uppehåll räknas bort vid bedömningen om ett företag har fast driftställe.
Men trots uppehållen når Recan Group ändå den tid som krävs, enligt Byggnadsarbetarens uträkning. Samma bedömning gör Skatteverket.
– Spontant skulle jag säga att det med största sannolikhet är fråga om fast driftställe i Sverige. Det beror på lite hur deras skatteavtal med Sverige ser ut också. Men är det till exempel Slovakien, som är vanligt förekommande i ställningsbranschen, så skulle jag säga att företaget uppfyller kriterierna för fast driftställe i Sverige, säger Jonas Karlberg.
Up To Sky jobbade på Northvolt från mitten av juni till slutet av augusti 2024 och kom inte upp i tidsgränsen för fast driftställe.
Hur mycket har skattefusket på Northvolt kostat välfärden? Eftersom de slovakiska ställningsbolagen tecknat hängavtal kan vi räkna fram en lägsta summa de borde ha betalat.
År 2021, när ställningsbolagen kom till batterifabriken, låg kollektivavtalets grundlön för yrkesarbetare på 29 406 kronor i månaden. De slovakiska ställningsbyggarna har tillsammans arbetat 4 366 månader, motsvarande 364 helårsarbetstider, på bygget i Skellefteå.
Arbetsgivaravgiften ligger på 31,42 procent. Vid grundlönen innebär det 9 239 kronor, per arbetare och månad. Multiplicerat med antalet arbetade månader blir det 40,7 miljoner kronor.
Dessutom är arbetsgivare med fast driftställe skyldiga att dra inkomstskatt. Beräknat på skattesatsen i Skellefteå där Northvolt ligger innebär det 6 201 kronor per månad och anställd. Eller totalt 27 miljoner kronor.
Sammanlagt har Best-Stav och Recan Group svindlat bort närmare 68 miljoner kronor. Siffran är för enkelhetens skull lågt räknad. Skulle kollektivavtalets årliga löneförhöjningar ta med i beräkningen blir summan högre.
Siffran gäller dessutom enbart Northvolt – men företagen har varit verksamma på storbyggen i hela Sverige.
Byggnads anser att det verkliga skattefusket är avsevärt mycket större. Enligt fackföreningen har ställningsbyggarna arbetat 60 timmarsveckor och betydligt fler dagar än företagen har anmält till utstationeringsregistret.
Byggnads: Grov arbetslivskriminalitet
Byggnads hävdar att Best-Stav, Recan Group och Up To Sky ingår i ett nätverk av slovakiska ställningsbolag som bakom kulisserna styrs av samma personer och ägnar sig åt grov arbetslivskriminalitet.
Upplägget ser ut så här:
- Ett bolag registreras i Slovakien.
- Bolaget knyter till sig ställningsbyggare i hemlandet. Ställningsbyggarna är i själva verket egenföretagare, något som är vanligt i Slovakien.
- I Sverige tecknar bolaget hängavtal med Byggnads för att komma in på svenska byggen. Företaget ljuger om att personalen är anställd, ett krav för avtal, och förfalskar anställningsdokument.
- Facket kommer företaget på spåren.
- Företaget stänger då ned verksamheten. Ställningsbyggarna flyttar över till andra företag i nätverket. Ofta är individerna kvar på samma projekt, men på pappret har de en ny arbetsgivare.
Byggnadsarbetaren har tidigare dokumenterat hur dessa bolag avlöser varandra på svenska storbyggen. När ett bolag i kedjan försvunnit har nästa kommit in.
Mönstret stämmer även på Northvolt. Först kommer Best-Stav, därefter Recan Group följt av Up To Sky.
Alla har varit underleverantör åt samma företag – den svenska ställningsjätten Highcon. Vd:n Daniel McCabe säger att han bröt med de slovakiska ställningsbolagen hösten 2024.
– När Byggnads presenterade det de kände till om de här företagen, då valde vi att avsluta samarbetet med dem.
Valde att lägga ned verksamheten
I utstationeringsregistret syns hur de företag som Skatteverket anser haft fast driftställe under några månaders tid överlappar varandra på Northvolt. Best-Stav trappar ner och Recan Group bemannar upp.
– Vi slutade arbeta med Best-Stav för att ägaren inte var särskilt sugen på att fortsätta jobba i Sverige. Och så kände vi att han var svår att få tag på. Sen valde han att avveckla sin verksamhet i Sverige, säger Daniel McCabe.
Vi slutade arbeta med Best-Stav för att ägaren inte var särskilt sugen på att fortsätta jobba i Sverige.
Enligt Byggnads finns det en förklaring till att ägaren ”inte var särskilt sugen”. Facket hade börjat nysta i Best-Stavs misstänkta kollektivavtalsbrott.
– När vi då har krävt rättelse säger bolaget bara att det inte har någon möjlighet att betala och har i samband med det valt att lämna Sverige. Men över en natt har de här ställningsbyggarna gått till ett annat bolag, har Johan Dahlberg, operativt ansvarig på Byggnads granskningsenhet Svensk Byggkontroll, tidigare berättat för Byggnadsarbetaren.
”Personerna bakom är samma”
De slovakiska bolagen har haft hundratals personer på jättebygget Northvolt. Alla går inte vidare, men 72 personer har jobbat åt minst två av bolagen i kedjan och 14 personer har jobbat åt alla tre.
Dessa individer har alltså varit kvar på samma arbetsplats, fortsatt jobba under Highcon, men haft tre olika ”arbetsgivare”.
– Personerna bakom är samma för de här bolagen, har Johan Dahlberg på Svensk Byggkontroll tidigare sagt.
I Arbetsmiljöverkets utstationeringsregister finns en detalj som styrker fackets uppfattning. Ställningsbolagen Best-Stav och Recan Group – på pappret två skilda företag – har angett samma telefonnummer.
Highcon: Har satt upp andra rutiner
Byggnadsarbetaren ber Highcons vd kommentera hur anställda rör sig mellan bolagen. Han påpekar att det generellt är stor personalomsättning på utländska ställningsbolag.
– Best-Stav hade väldigt bra personal men sämre ledning. Jag kan tänka mig att Highcons projektledare rekommenderade Recan att ta några bra killar från Best-Stav, säger Daniel McCabe.
– Det var samma sak med Up to Sky. Det var en projektledare på Best-Stav som startade ett eget företag och han hade vi då redan förtroende för. Då ansökte vi om att få använda Up To Sky. Han tog personal då från sitt tidigare jobb.
De här företagen har inte registrerat sig som arbetsgivare och inte betalat några skatter. Ringde inga varningsklockor?
– Nej absolut inte, då skulle vi inte ha arbetat med dem. Vi har en bra kontakt med Byggnads och hade vi bara fått minsta lilla tecken från deras sida så… Men det är klart att vi hade kunnat göra det bättre med facit i hand.
Hur känns det nu när du hör att de här bolagen som ändå har jobbat åt er har skattefuskat för mångmiljonbelopp?
– Det är så klart ingenting som känns bra, om det nu är på det sättet. Det tycker nog ingen i vår bransch att det är okej. Vi har satt upp andra rutiner nu för vad vi kräver av våra underentreprenörer. Det är för jävligt om man inte gör rätt för sig.
Byggnadsarbetaren har sökt representanter för Best-Stav och Recan Group, utan att få svar.
Få de senaste byggnyheterna – direkt i din inbox! Prenumerera på Byggnadsarbetarens nyhetsbrev.