Kör med grovt slippapper på glasrutan: ”De flesta vet inte om den här tekniken”
Det verkar som en dålig idé, att gå på med grovt slippapper för att ta bort en repa på en fönsterruta. Och först ser det riktigt illa ut. Rutan blir helt grå och omöjlig att se igenom. Men så klarnar det. ”De flesta vet inte om att den här tekniken finns”, säger glassliparen Göran Blom.
Biblioteksgatan nära Norrmalmstorg i Stockholm. Klockan börja närma sig tio på förmiddagen. Två män i arbetskläder står och lyser med var sin ficklampa på ett skyltfönster intill en exklusiv klockaffär. De höjer och sänker lamporna, letar rätt ljusvinkel.
– Där är den, säger Tommy Vahlsten.
Göran Blom känner med fingertoppen.
– Ja, där är repan.
Den här morgonen började arbetsdagen tidigt för glassliparna. Tommy klev upp i ottan och satte sig i bilen i Karlskoga. Från Örebro fick han sällskap av Göran på vägen mot huvudstan. De käkade och bunkrade hamburgare på vägen. Ett par ligger kvar i bilen.
– Tommy tycker att de är goda att äta kalla, skrockar Göran.
Tid och tålamod
Fönsterrutor som repats brukar för det mesta kasseras och ersättas. Något som kräver en hel del arbete. Speciellt om det är fasta fönster, två- och treglas, som sitter i partier. Att byta kassetter är dyrt och definitivt inte bra för miljön. Med det finns alltså en alternativ lösning – att slipa bort repan. Flera firmor har gett sig in i businessen, men tekniken är svår och kräver uthållighet.
– Alla jobbar på olika sätt med varierande resultat. Vi slipar minst fem gånger med olika grovt papper innan vi polerar. Det tycker vi fungerar bäst. Sedan måste man orka stå i timmar, det är rätt psykiskt påfrestande och passar absolut inte alla, säger Göran som driver företaget Glasrepan.
Det kändes lite första dagen att gå på med slippapper på en ruta som kostar kanske 10 000 kronor.
Dimmig yta
Hur går det då till att slipa bort repor i glas? Ja, låt oss följa med genom slipningen av skyltfönstret till klockbutiken. En lång och tålamodskrävande resa på ett par, tre timmar med otaliga byten av slippapper.
Längd på repan: 70 centimeter.
Placering av repan: I ögonhöjd för förbipasserande.
På andra sidan rutan: Dyra klockor i en monter och längre in i butiken en flaska bubbel i en skål.
Tommy Vahlsten drar igång arbetsdagen på riktigt genom att koppla in polermaskinen på nätet. Han väljer ett något grövre slippapper än normalt (för er som är tjenis med slippapper så valdes papper med grovleken 240).
– Repan är bitvis lite djupare än vanligt så jag måste välja ett slippapper som ruggar upp ytan lite mer. Det krävs för att repan ska försvinna.
Han låter maskinen vandra fram och tillbaka över repan innan han slipar över, under och på sidorna. Efter en halvtimme har det bildats en grå, dimmig yta, formad som en rektangel. Det är helt nya repor och nu går det inte att se igenom glaset.
– Det kändes lite första dagen att gå på med slippapper på en ruta som kostar kanske 10 000 kronor. Men nu har jag lärt mig, slutresultatet blir bra, säger Tommy.
Han fortsätter:
– När ursprungsrepan är borta går vi på med nästa papper som är lite finare och då börjar vi arbeta bort de repor som vi själva skapat.
Kräver känsla
Tommy slänger på ett 320-papper. Polermaskinen börjar brumma igen, i tjugo minuter. Sedan upprepas allt med grovlekarna 400, 600 och slutligen 1 000. För varje steg klarnar dimman. Klockorna börjar synas igen.
Ett steg återstår nu, poleringen. Då använder Tommy även en pasta som ger en extra finish. Och simsalabim – nu går det även att se bubblet längst in i butiken. Repan är puts väck.
– En utmaning när vi tar bort en repa är att det lätt kan bli en optisk brytning. Därför slipar vi en större yta för varje gång vi byter till ett finare papper, för att tona ut slipningen, berättar Göran. Det är ett jobb som kräver väldigt mycket känsla.
Vi slipar en större yta för varje gång vi byter till ett finare papper, för att tona ut slipningen
De flesta jobb som Göran får in gäller nybyggen. När snickarna drar i karmskruven händer det att de kommer åt med chucken mot rutan. Det blir små repor som inte går att putsa bort. Det brukar även bli repor i samband med byggstädning, ofta orsakade av klickskrapor. Fula märken som det sedan blir nedslag på vid besiktningen. Och sedan de självklara jobben som i dag, repor på befintliga rutor.
Se en glimt från Tommys jobb här:
Massor av partiklar
Arbetsmiljön då? Att slipa glas till pulver som flyger iväg i luften verkar vara en mardröm. Frågan är, är dammet farligt?
– Det är det, säger Göran. Det finns massor av partiklar i dammet. När vi arbetar inomhus har vi mask, ventilatorer som renar luften och dammsugare som monteras på polermaskinen. Jag känner mig trygg med det.
Men miljön är en av vinnarna på den här tekniken, berättar Göran. Vid tillverkning av glas släpps tungmetaller ut. Sedan tillkommer utsläpp i samband med transporter.
Vill se det för att tro det
En annan fördel är priset. På en arbetsplats slipade Göran och Tommy mängder av fönster. Göran uppskattar att kostnaden för byggbolaget hade blivit upp emot en halv miljon kronor för att byta ut alla. Själv fixade han rutorna för under 100 000 kronor.
Ibland när jag får ett jobb måste jag först slipa en ruta för att visa att det verkligen fungerar.
– Många vet inte att det går att rädda glasrutorna, att vi kan slipa bort reporna. Ibland när jag får ett jobb måste jag först slipa en ruta för att visa att det verkligen fungerar. Folk vill se det med egna ögon. Jag tycker det är bra om man kan rädda miljön och sänka kostnaden för dem som drabbas.
Läs mer: Glasklara lösningen på supertrånga bygget: ”En bra metod”
Glaset finputsas
De allra flesta glas går att slipa, men det finns vattenavvisande rutor med nanoteknik på ytan där metoden inte fungerar. En slipning där skulle även ta bort vattenavvisningen. Några andra rutor som Göran ogärna ger sig på är en viss ruta på bilar.
– Framrutor på bilar gör jag helst inte, det är svårt. Man måste vara otroligt försiktig så att det inte blir några optiska brytningar. Alla andra rutor på bilar går bra.
Tommy putsar till det sista på klockbutikens glas. ”Det ska vara fint när vi lämnar”, säger Göran.
På Biblioteksgatan börjar välklädda män och kvinnor röra sig mot kringliggande restauranger och stundande affärsluncher. Mat stundar även för glassliparna. Två kalla hamburgare i firmabilen.
Få de senaste byggnyheterna – direkt i din inbox! Prenumerera på Byggnadsarbetarens nyhetsbrev.