Slagg – materialet som ska göra betong miljövänligare
Cementet i betong är en enorm miljöbov. Nu tar nya material plats i blandningen för att skapa miljöbetong. Vi reder ut begreppen.
-
Därför orsakar betong stora koldioxidutsläpp
En viktig ingrediens i betong är cement, som tillverkas av kalksten. Kalksten bildades för många miljoner år sedan av bland annat skaldjur på havets botten och koldioxid finns bundet i stenen. Vid tillverkningen av cement krossas kalkstenen och mals till ett fint pulver som bränns i cirka 1 450 grader. När mald kalksten hettas upp frigörs koldioxid, som ökar den globala uppvärmningen.
Cirka två tredjedelar av den negativa miljöpåverkan som cementtillverkningen orsakar uppstår just här, när gasen koldioxid frigörs. Det andra problemet är uppvärmningen av cementugnarna, som kräver väldigt mycket energi. Tillverkning av cement från kalksten är den näst största koldioxidutsläpparen i Sverige enligt Naturvårdsverkets statistik.
2. Vad är miljöbetong?
Betong måste innehålla en viss andel cement för att hålla ihop. Men det går att späda ut betongen med andra material för att på så sätt minska behovet av att bränna kalkstensmjöl.
En metod är att använda masugnsslagg. Slaggen, som är en avfallsprodukt som uppstår vid tillverkning av stål, har cementliknande egenskaper. Enligt forskare på Kungliga Tekniska högskolan kan upp till 80 procent av kalkstenspulvret i framtiden ersättas av masugnsslagg.
3. Andra ersättare för kalksten
Man kan också blanda i så kallad flygaska i cement. Flygaska bildas när man renar utsläpp från kolkraftverk och klassas som farligt avfall. Det är bara vissa sorters flygaska som får användas vid tillverkning av cement.
I Norge och i en del andra länder i Europa har flygaska använts som ersättningsmaterial i större skala än i Sverige. Även masugnsslagg är vanligare i en del länder. På senare tid har man även börjat använda brända leror som ersättning för en del av cementet.
4. Forskning pågår …
I framtiden kommer kanske cement från kalksten som ingrediens i betong att betraktas som gammalmodigt. Det pågår forskning i USA där man blandar sand, bakterier och näringsrikt vatten, ett slags bakterieproducerat ”lim” i stället för cement.
USA-företaget Biomason forskar på detta och ett danskt investmentbolag, Novo Holdings, har satsat flera miljoner dollar i bolaget, eftersom man tror på idén. I blandningen skapas kristaller som binder samman sandkornen på samma sätt som cement. För kemiintresserade: det som binder ihop är kalciumkarbonatkristaller.
För varje ton producerad cement genereras 700–900 kilo koldioxid. Motsvarande mängd för varje ton producerad Merit är 20–40 kilo koldioxid.
5. Här används miljöbetong
De flesta stora byggföretag är igång och testar olika sorters miljöbetong just nu. JM, NCC, Skanska … Även Peab, vars dotterbolag Swecem tillverkar cement med inslag av slagg, satsar på att använda mer miljövänlig betong. Swecem har startat en produktionsanläggning i Oxelösund för tillverkning av bindemedelstillverkning av slagg som hämtas från SSAB på orten.
– För varje ton producerad cement genereras 700–900 kilo koldioxid. Motsvarande mängd för varje ton producerad Merit (produktnamn, reds anm) är 20–40 kilo koldioxid. Det är en enorm skillnad och visar svart på vitt vilket kraftfullt alternativ vi har här, säger Henry Flisell, teknisk chef vid Swecem.