info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Skyddsombud utses på nytt sätt

Byggnads tvingas ändra rutinerna för att utse skyddsombud, efter en dom i Arbetsdomstolen. Numera ska skyddsombud utses på varje arbetsplats.

AD-domen i fallet med Värmdö Byggentreprenader har fått Byggnads att ändra sina rutiner för hur man utser skyddsombud. Byggnads förbundsstyrelse fattade på måndagen beslut om de nya rutinerna. Grundregeln är att facket ska anmäla skyddsombud på varje arbetsplats. Rutiner och blanketter för hur det ska fungera har tagits fram.
– Förändringen är nödvändig efter domen i arbetsdomstolen. Nu har vi hittat ett sätt att arbeta så att skyddsombuden ska kunna verka på ett rättssäkert sätt, säger Byggnads andre förbundsordförande Lars Hildingsson.
I speciella fall, med många, små och korta arbetsplatser, kan det finnas en möjlighet att göra särskilda överenskommelser med arbetsgivaren, så att samma skyddsombud kan verka på flera arbetsplatser. Det kan till exempel bli aktuellt på vissa vvs-arbetsplatser.

”Arbetsmiljömässig katastrof”

AD-domen innebär samtidigt åtskilliga svårigheter för de fackliga företrädarna.
Enligt Leif Nyrell, ombudsman på Byggnads som arbetat med att ta fram riktlinjer efter domen, får den stora konsekvenser.
– Det medför en stor byråkratisering. Dels ska vi skriftligt anmäla ett skyddsombud för varje arbetsplats, dels ska arbetsgivaren skriftligt anmäla eventuella förändringar för skyddsombudet.
Men det största och allvarligaste arbetsmiljömässigt tycker han är att den hindrar skyddsombuden från att komma in tidigt i planeringen.
– Det är en arbetsmiljömässig katastrof. Nu kan ju inte skyddsombuden utses förrän arbetsplatsen startat. Och våra skyddsombud behöver komma in i planeringen redan innan det sker.
Byggnads kommer nu på olika sätt att arbeta för att skyddsombuden ska komma in tidigare och för att stärka deras roll. Lars Hildingsson säger att hans uppfattning är att skyddsombuden ska tas in, så fort man räknar på jobbet och börjar att planera för en ny arbetsplats.

Ställdes på sin spets

I byggbranschen har det tidigare varit vanligt att ett skyddsombud som utsetts på ett företag, också har ansetts ha rätt att verka på samtliga arbetsplatser inom företaget. Det är en ordning som både facket och företagen i allmänhet arbetat efter. Men frågan ställdes på sin spets i och med en konflikt på Värmdö Byggentreprenader där Byggnads anklagade företaget för att ha trakasserat ett skyddsombud. Företaget slog tillbaka med att skyddsombudet inte var rätt utsett och därmed inte hade mandat som skyddsombud på de aktuella arbetsplatserna.
Ärendet gick till Arbetsdomstolen, AD, som i en dom slog fast att Byggnads sätt att utse och anmäla skyddsombud i det här fallet var fel. AD konstaterade att uppdraget att vara skyddsombud enligt Arbetsmiljölagen är knutet till ett arbetsställe. Och i domen såg man varje byggarbetsplats som ett arbetsställe. Det innebär att Byggnads måste välja skyddsombud för varje bygge.

Kan komma överens

– Jag har inte sett Byggnads nya rutiner ännu, så jag kan inte kommentera dem, säger Björn Samuelson, arbetsmiljöexpert på Sveriges Byggindustrier. Han säger att lagen är tydlig på hur skyddsombud ska utses, men däremot otydlig på att definiera vad som är ett arbetsställe.
– Men är man bara överens kan man hantera detta på ett smidigt sätt, så att till exempel skyddsombudspooler kan finnas kvar. Det gör bland annat att skyddsombuden kan komma in tidigt i planeringen. Det har alla parter ett intresse av, säger han.
Också i årets avtalsrörelse är skyddsombuden en het fråga. Byggnads ställer flera krav, bland annat mot bakgrund av AD-domen.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Skyddsombud utses på nytt sätt

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig