Skyddsombud tvingades hem
-Det är fruktansvärt att ha blivit kränkt och trakasserad på det här sättet, säger skyddsombudet till Byggnadsarbetaren. Han känner sig mycket utsatt och vill därför vara anonym. Frågan om trakasserier har varit uppe både vid lokala och centrala förhandlingar utan att Byggnads och företaget, Värmdö Byggentreprenader, samt dess företrädare Sveriges Byggindustrier, BI, kommit överens. Förhandlingarna rör också hindrande av hans möjligheter att utföra arbete som skyddsombud. Byggnads begär skadestånd till honom och skadestånd för föreningsrättskränkning för egen del. Eftersom ingen enighet nåtts överväger facket att driva ärendet till Arbetsdomstolen, AD.
Upprörd
-Jag är mycket upprörd över företagets agerande. Här har man ett nitiskt skyddsombud som ställer krav på arbetsmiljön för att hindra olyckor och ohälsa. Han borde få en medalj istället för att bestraffas, säger Leif Nyrell, förbundsombudsman på Byggnads.
Samtidigt konstaterar facket att arbetsgivaren vill göra sig av med skyddsombudet. Häromdagen tog ärendet en ny vändning vid ett möte dit han och ombudsmannen Tomas Kullberg från Byggettan kallats av arbetsgivaren och Sveriges Byggindustrier. Skyddsombudet berättar att han anklagades för att inte komma överens med bolaget och för illojalitet och han berättar att arbetsgivaren först försökte köpa ut honom. När inte det gick, blev han hemskickad med full lön tills vidare. En ny överläggning kommer att hållas och han säger att han fick besked att han antingen kommer att sägas upp eller bli avskedad. Det faktum att han skickats hem ser Byggnads som en uppsägning och kommer att agera för att ogiltigförklara den.
Krävde förbättringar
Det hela började i november 2009 på en arbetsplats i Stockholm. Skyddsombudet berättar att han i omgångar ställde olika krav för att förbättra arbetsmiljön, efter att flera byggnadsarbetare begärt att han skulle agera. Bland annat krävde han åtgärder för att minska dammet och att dammsugare skulle köpas in. Så skedde till slut men då fick skyddsombudet och ett huvudskyddsombud själva städa, vilket både han och facket tolkar som en bestraffning. Så småningom kallade en kollega Byggettans Tomas Kullberg till arbetsplatsen. Skyddsombudet anklagades då för att vara den som ringt efter facket. Företagets representant ifrågasatte också hans rätt att vara skyddsombud på arbetsplatsen. I december flyttades han, utan förvarning, till förrådet, där han fick vara i tre månader. Han gick sysslolös en stor del av tiden och förlorade i lön eftersom han inte längre hade något ackord.
”Helt vingklippt”
-Man vill bestraffa mig för att jag anmärkte på fel och brister. På förrådet hade jag ju inte heller en chans att agera som skyddsombud. Man blev helt vingklippt, säger han.
I de lokala förhandlingarna uppgav företaget att det varit planerat att skyddsombudet skulle till förrådet, efter att han varit på den förra arbetsplatsen.
Senare fick han återigen arbete på ett bygge. Men då klargjorde företaget att man inte ville att han skulle vara skyddsombud där. Han blev också uppmanad att lämna ifrån sig sin gröna skyddsombudshjälm. Konflikten fortsatte. Den tionde november var skyddsombudet på mötet med byggföretaget och Sveriges Byggindustrier. Det slutade med att han skickades hem och efter mötet tvingades han lämna ifrån sig verktyg, kläder och nycklar. Fortfarande är Byggnads och skyddsombudet frågande till vad han egentligen anklagas för.
Ska utredas
Värmdö Byggentreprenaders VD Lars Bergman vill inte själv uttala sig. Förbundsjurist Ola Brinnen som hållit i de centrala förhandlingarna för Sveriges Byggindustrier vill inte kommentera dem. Hans Åkerlund från BI Öst företrädde företaget vid mötet.
-Arbetsgivaren ringde och ville ha hjälp. Enligt arbetsgivaren är det för bråkigt på arbetsplatsen och andra arbetstagare vill ha bort denna person och en ytterligare. Nu får vi utreda vad som hänt och träffa Byggnads för nya överläggningar. I avvaktan på det är han tillfälligt hemskickad med full lön. Vid mötet pekade jag på de olika arbetsrättsliga möjligheterna, att vara kvar, bli uppsagd eller få avsked. Detta har inte att göra med hans roll som skyddsombud, säger han.