Skyddsombud hjälp för åklagare
Det berättar åklagaren Stefan Karlmark, som för riksåklagarämbetets räkning utrett hur hanteringen av arbetsmiljöbrott ska blir bättre.
Han har lämnat flera förslag på förbättringar och de ska börja genomföras i höst.
Vid ett möte för regionala skyddsombud i Byggnads hade han också tips om hur skyddsombuden kan grunda för att förbättra åklagarens och polisens utredning av arbetsplatsolyckor. Även om det inte ingått i hans uppdrag.
– Vi vill att skyddsombuden ställer tidiga och tydliga krav när något är fel. Dessa krav ska också dokumenteras, till exempel i ett skyddsrondsprotokoll. Kanske kan man till och med fotografera, säger han.
Händer sedan en olycka kan åklagaren hänvisa till att ansvariga kände till bristen i förväg.
Får man inte gehör på lägre nivå ska man gå högre upp till ledningen och de klagomålen ska också dokumenteras. Allt detta görs för att förebygga olyckor. Men är olyckan ändå framme och åklagaren ska ställa någon till svars, kan både klagomålen och dokumentationen bli viktiga.
Stefan Karlmark är vice chefsåklagare i Västerås, men arbetar också åt riksåklagarämbetet och har av riksåklagaren fått i uppdrag att utreda hur hanteringen av arbetsmiljöbrott kan bli bättre. Han gjorde det och ska nu genomföra förslagen.
– Jag tror att man tydligt kommer att märka en förbättring av olycksutredningarna, säger han.
Det är viktigt att åklagarna som sysslar med arbetsmiljöbrott har specialkompetens, tycker Stefan Karlmark. Under hösten hålls därför en utbildning i arbetsmiljölagen för ett antal åklagare i landet.
Men det är också viktigt att olika myndigheter samverkar. Därför arrangeras senare en samverkansutbildning för polis, åklagare och arbetsmiljöinspektörer.
Men Stefan Karlmark tror att det finns problem med hur föreskrifterna är skrivna och han ska gå igenom domar för att se var bristerna finns. För att se om reglerna går att använda.