Är det här byggskurkarnas nya väg in?
När bostadsbyggandet bromsar in finns en risk att oseriösa byggföretag i stället söker lyckan i en annan del av branschen. Nu varnar facket för att fler byggskurkar ställer in siktet på bostadsrättsföreningarna.
Den ekonomiska oron har som bekant gjort att bostadsbyggandet tappat fart. Enligt Boverket kan antalet nybyggda bostäder komma att halveras i år jämfört med 2021.
Det här gör branschen skakig, bland annat med varsel och neddragningar som följd. Samtidigt kan det innebära negativa effekter på ett annat segment inom byggbranschen – bostadsrenoveringar.
Stefan Slottensjö är snickare på Skanska och involverad i ”Rädda jobben”, en grupp som arbetar för att stoppa kriminella byggföretag. Enligt honom finns det en överhängande risk att oseriösa byggare nu börjar rikta in sig på just renoveringsjobb.
– Så är det tyvärr. När bostadsproduktionen sjunker är det många skumma företag som söker sig nya banor. Ofta är bostadsrenoveringar lukrativa jobb där det finns stora pengar att hämta. Samtidigt har facket dålig insyn. Det här lockar till sig oseriösa byggfirmor.
Det är få ombudsmän som är ute i den här svängen och ser hur det går till.
För att hjälpa bostadsrättsföreningar att inte hamna i klorna på oseriösa företag i samband med renoveringar genomför ”Rädda jobben” en informationskampanj riktad mot brf:er. Flygbrev, mejlutskick och flera informationsmöten samt seminarier finns med i planeringen.
– Det här är en del av branschen där vi ser stora trubbel med oseriösa aktörer. Och i det här fallet blir det problem för privatpersoner. Det är få ombudsmän som är ute i den här svängen och ser hur det går till. Många arbeten sker i det fördolda, säger Stefan Slottensjö.
Ytterligare ett problem är att många seriösa företag ofta är exkluderade från den här sektorn. Det är svårt att konkurrera prismässigt, då bostadsrättsföreningar med ansträngd ekonomi inte sällan väljer det billigaste alternativet i en upphandling.
– De förstår inte alltid vilka risker det kan innebära och att de kan åka på en ekonomisk smäll, säger Stefan Slottensjö.
Lars Hemström är ordförande i en bostadsrättsförening norr om Stockholm. Förra året fattades beslut om att genomföra ett stambyte i föreningens drygt 200 lägenheter. Ett stort och kostsamt projekt.
– Klart som sjutton att man var nervös. Men tack och lov så fick vi konsultationshjälp av HSB. Utan den hjälpen vet jag inte hur det hade slutat, men nu lyckades vi få napp på ett seriöst företag, säger han och visar runt bland byggbodarna på gården där arbetet pågår för fullt.
Enligt Lars går allt enligt plan. Det finns luft i budgeten för eventuella hinder längs vägen.
– Så fort det uppstår några problem eller ändringar i ursprungsplaneringen kommer de och snackar med mig, så det känns seriöst och bra på alla sätt. Och alla som jobbar här har ID06-kort.
Långt ifrån alla har samma tur som Lars. Det menar i alla fall Per Lönnheden, områdeschef projekt- och fastighetsutveckling på HSB Stockholm.
– Tyvärr tror jag att det är ett mycket stort mörkertal och att många föreningar är lyckligt ovetande. Vi på HSB får regelbundet förfrågningar om att ”rädda” entreprenader som inte gått som föreningarna önskat. Det kan handla om att det saknats regelbundna kontroller av underentreprenörer men även brist på engagerad eller kunnig projekt- och byggledning.
Hur diskuteras den här frågan?
– Vi söker regelbundet nya sätt att främja en bättre kultur genom samarbeten som ”Rättvist byggande”. Vi har även en öppen dialog med våra tilltänkta leverantörer och entreprenörer om vad de gör för att motverka fusk av alla slag och vad vi kan göra för att stärka deras arbete. Men det är utmanande att ha koll på entreprenörerna när det sker ombyggnationer och de boende bor kvar. Då kan arbetsplatsen vara svår att avgränsa med staket och grindar.
Även inom försäkringsbranschen har problemet med byggföretag som kör fulspel vid bostadsrenoveringar ökat. Dan Josefsson är verksamhetsspecialist inom skador på Folksam. Enligt honom är det ett problem med att vissa brf:er vill minimera sitt underhållsansvar. I stället lämnas mycket av ansvaret över till bostadsinnehavarna när det kommer till renoveringar.
– Det här gör att riskerna har ökat, då man som privatperson inte har kunskapen och riskerar att anlita någon som inte utför arbetet på ett fackmannamässigt sätt. Många privata kunder ringer till oss och säger att de inte får någon hjälp eller stöttning av sin förening. Känslan är att det blivit allt vanligare de senaste fem, tio åren, säger han.
Renoveringar är på många sätt en smutsig fläck inom bygg
Snickaren Stefan Slottensjö hoppas att fler bostadsrättsföreningar ska bli bättre på att utföra en ordentlig bakgrundskoll av de företag som anlitas. Men han förstår att det är svårt.
– Inte ens jag som arbetar i branschen har full koll på allt man måste kontrollera. Det är förbannat svårt att välja rätt, men det går. Renoveringar är på många sätt en smutsig fläck inom bygg, men vi ska komma ihåg att det finns otroligt många seriösa företag som vill göra rätt för sig.
- Begär referenser på de tre senaste jobben. På så sätt får man en sanningsenligare bild än om entreprenören väljer sina ”bästa” referenser.
- Kolla upp vilka yrkesgrupper som entreprenören har inom företaget och vilka delar av jobbet som ska utföras av underentreprenörer.
- Kontrollera med Skatteverket om företaget är registrerade för F-skatt (SKV 4820) och om de fullgjort samtliga åtaganden mot myndigheter.
- Ställ krav på max antal led av underleverantörer i förfrågningsunderlaget.
- Ställ krav på schysta arbetsförhållanden, kollektivavtal eller hängavtal, antikorruptionsarbete, visselblåsarfunktion, arbetstider, rimliga löner och att ID06 ska bäras synligt av alla som är engagerade i projektet.
- Kontrollera bolagets ägarstruktur, om det finns flera organisationsnummer etc.
…och här har det gått och helvete …
Norrköping maj 2023
Hyresbostäder anlitar en byggfirma för renovering av totalt 160 lägenheter. Den omfattande renoveringen avbryts plötsligt när byggfirman oväntat går i konkurs. De boende står plötsligt utan vatten och fungerande kök och badrum. I ett annat renoveringsprojekt, som också berörs av konkursen, får de boende flytta till temporära baracker.
Stockholm, maj 2022
En förening i västra Stockholm ska ombildas. Det konsultföretag som tas in räknar med att det behöver genomföras en relining av stammarna för totalt 9 miljoner kronor. Efter ombildningen visar det sig att det krävs ett riktigt stambyte. Den totala kostnaden landar på drygt 39 miljoner kronor och föreningen blir skuldsatt, enligt Hem & Hyra.
Göteborg juni 2017
Ett fastighetsbolag genomför ett stambyte och renovering av 56 lägenheter i Majorna. Men bara en månad efter att renoveringen är klar börjar materialen att gå sönder. Bland annat lossnar golvlister, diskbänkar får rostskador och vattenkranar i badrummet släpper från sitt fäste. ”Det är det värsta materialet som finns på marknaden”, säger en boende till Göteborgs-Posten.
Uddevalla november 2017
Ett bostadsområde i Uddevalla ska totalrenoveras. En boende upptäcker plötsligt att det är ett decimeterstort hål rakt in till grannlägenheten och att det regnar in genom fönstret. När den boende uppmärksammar de ansvariga får han två biobiljetter som tack.