Skotta snö på jobbet – så funkar det med lönen: "Torskar inget"
Snickaren och betongarbetaren Jim Coldenberg har skottat en hel del i vinter. Läs om hur han får betalt för den arbetstiden.
Jim Coldenberg, som jobbar på Peab, är just nu på ett rotbygge i Koskullskulle utanför Gällivare. Han är med och renoverar små bostadshus med flera lägenheter som flyttats från det närliggande gruvområdet i Malmberget till mer säker mark.
Hur går det?
– Det går framåt, men det är lite pyssel. När Peab räknade hem jobbet trodde jag att husen skulle blåsas ut helt och hållet, men i stället ska det sparas lite här och där. Det finns inga ritningar utan vi får lösa det mesta på stående fot.
Vad har ni för lönesystem?
– Vi hade tänkt ha ackord, men det blev tyvärr en fast lön. Den ligger på 214 kronor.
Varför blev det tidlön?
– Inför starten av bygget pratade jag med en annan lagbas och vi kom fram till att det skulle bli svårt med en ackordsuppgörelse. Det skulle inte gå att tjäna några pengar med så många oklarheter och när vissa delar ska rivas och andra inte. Det går inte att göra några enhetstider. Jag vill helst jobba på ackord, men det funkar inte här.
Varför vill du helst jobba på ackord?
– När jag började på bygget var jag emot ackord. Jag såg bara att det var ett jäkla spring och stress. Men sedan när jag kom in mer på bygget och började förstå hur allt fungerar så upptäckte jag att ackordet gör så att bygget i högre grad tillhör arbetstagarna. Och det finns inget spring utan det handlar om att jobba effektivt och tänka smart. Då tjänar du pengar.
Det har ju kommit en del snö i landet i år. Hur har det sett ut för er däruppe i norr?
– Snön kom väldigt sent, först i början av december. Men sedan när den kom så exploderade det. Vi har skottat en hel del på bygget. Jag har jobbat mycket med att skotta fram virke och annat material.
Hur får ni betalt för snöskottningen?
– Nu när vi går på timme så torskar vi inget utan det blir det bara den vanliga timlönen. I vanliga fall när vi kör ackord brukar det ingå en timme per dag per gubbe i överenskommelsen. All tid utanför det blir parallelltid. Sen kan det skilja lite beroende på vad det är för typ av projekt. Det är ju skillnad på att anlägga en grund och gå inne och gipsa.
Hur har det sett ut genom åren? Brukar det vara några problem att få med arbetsledningen på snöskottartåget?
– Det har aldrig varit något tjafs. Jag har i alla fall inte upplevt det. Behöver man ta in en traktor så kommer det en och när det gäller timmarna brukar det aldrig vara några diskussioner.