Skönhetsmiss vid kakeljobb? Nya regler om vilken nivå som krävs
Olika breda fogar på samma yta och en smal passbit på ena sidan väggen. Det är inte okej enligt nya regler som ska få branschen att enas om vad som är estetiskt tilltalande plattsättning.
Det finns många tekniska regler som styr plattsättarnas vardag. Inte minst i våtutrymmen för att undvika vattenskador. Här handlar det för plattsättarnas del om att följa de våtrumsregler som finns. Men plattsättning är mycket mer än bara ett tätskikt och keramikplattor. Kakel och klinker ska vara vackert, den färdiga ytan ska vara estetiskt tilltalande.
Därför har Golvbranschen, GBR, och Byggkeramikrådet, BKR, tagit fram gemensamma riktlinjer för färdigt utförande av keramik.
Tanken med de nya reglerna är att det ska bli tydligare för plattsättare, företag i branschen, kunder och besiktningsmän vad som är ett acceptabelt utförande. Det handlar alltså inte om det tekniska i detta fall, utan om helhetsintrycket när någon tittar på den färdiga ytan. Ett mål med reglerna är att plattsättningsjobben ska utföras på samma sätt varje gång, rent estetiskt.
Några av reglerna handlar om hur själva kontrollen av ett jobb ska utföras. Redan i början av regelverket slås det fast att besiktningsmannen ska vara objektiv. Vid kontroll av väggar ska besiktaren göra en bedömning av ytan stående, helst i dagsljus och med befintligt ljus. Eventuella skönhetsfel som märks enbart vid vissa ljus eller som bara kan ses från vissa delar av rummet ska inte betraktas som någon miss. Det gäller till exempel missar som blir extra tydliga vid släpljus. Kontrollen av väggar ska göras på ett avstånd av minst en meter.
För granskning av golv gäller samma sak med där ska ytan bedömas på ett avstånd av minst 1,5 meter.
En annan sak som lyfts fram i de nya reglerna är passbitar och centrering av plattor på golv och väggar. Passbitar bör ha en höjd eller bred på minst 1/3 av plattans kantlängd. När det gäller centreringen kan den ske med fog eller platta och man ska utgå från den vägg som är mest synlig.
Även fogarna tas upp i det 20-sidiga dokumentet. Fogarna får ha en viss avvikelse, men de ska uppfattas som raka av ögat. Och här är det fogens centrumlinje som ska uppfattas som rak. När det gäller bredden på fogen ska den uppfattas ha ”väsentligen samma bredd över hela den keramiska beklädnaden/beläggningen”.