info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons
Corona

Skiftlunch eller "lika trångt som vanligt" – så olika ser det ut

På vissa byggen äter man och byter om i skift för att glesa ut i boden. På andra ställen är det lika trångt som vanligt. Här berättar de som tacklar riskerna om vad som görs- och inte, mot smittspridningen.

Olika rutiner på olika byggen. Snickaren Jesper Forsberg i Nyköping äter i skift med kollegorna. Till höger snickare Victor Lerin, kranförare Mattias Rosendahl Larsson och arbetsmiljöingenjör Veronika Nordin. Foto: Privat/Anna Simonsson

Många byggen är i full gång mitt under coronapandemin. Att ingen ska skadas eller bli sjuk på sitt jobb gäller också detta influensavirus. Så hur tacklar byggena det?

– Vi kör skift, så vi är aldrig fler än tre åt gången i boden, berättar snickaren Jesper Forsberg. Han och kollegorna jobbar med ett industribygge i Nyköping.

Läs också Nya tuffa regler i byggboden – så ska avstånden ökas

Normalt sett är de sex personer runt bordet i boden men på grund av risken för smittspridning av corona har de ändrat sitt sätt att jobba. De startade i början av förra veckan.

– Tre av mina kollegor erbjöd sig att börja tidigare. De börjar klockan sex och jag och mina andra kollegor kommer en halvtimma senare, säger han.

Sedan fortsätter arbetsdagen så att de aldrig är fler än tre runt samma bord eller vid omklädning.
Jesper Forsberg har funderat över hur man borde göra för att minska risken för smitta.

– Jag är skyddsombud och det kom ut meddelande från Byggnads att vi skulle göra åtgärder för att följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Samtidigt hade vårt huvudskyddsombud och chefen tagit upp samma sak, berättar han.

Hur fungerar det tycker du?

– Jag tycker det funkar bra. Det är ju lite tomt i boden, man är ju van att det är fullt med folk. Men rekommendationen är ju att ha minst mellan en och två meters mellanrum och det följer vi, säger han.

Vad har ni gjort annars?

– Vi har satt upp lappar om hur man ska sköta hygienen, är noga med att tvätta händerna och så röja på borden, så städerskan kan komma åt att städa. Sedan måste folk stanna hemma när de är dåliga, säger Jesper Forsberg.

Det finns fler som satsat på att glesa ut i bodarna. Johannes Lybäck är maskinförare vid Förbifart Stockholm.

– Vi har förskjutit rasterna och ser till att max fem personer får vara i fikarum där vi har utrymme för 20 personer. Vi uppmanas också att, när vi kan, fika i maskinerna eller att vara utomhus och inte vara nära andra, berättar han.

På bygget byter de också om i skift.

­– Det är max fem personer inne i omklädningsrummen.

Veronika Nordin

Veronika Nordin är arbetsmiljöingenjör och HSE-manager (Hälsa, säkerhet och miljö) på en större byggarbetsplats. Hon tycker det är viktigt att företagen och anställda ser smittrisken som en vanlig arbetsmiljöfråga. Och riskbedömer den som andra risker.

– Där jag arbetar har vi gjort flera åtgärder för att minska riskerna. Vi hade bra städning och hygien innan. Nu har vi daglig städning och det står handsprit på fler ställen än innan , till exempel vid mikrovågsugnar och i lunchmatsalen. Vi har också fler bodar idag så att folk sitter glesare, säger hon.

Mattias Rosendahl Larsson, är kranförare i Stockholmstrakten. Han ser att efterlevnaden av reglerna minst sagt varierar.

– Jag har varit på 10-15 byggen efter coronautbrottet. På många byggen struntar man fullkomligt i restriktionerna om avstånd och man är lika många i byggbodarna, sitter lika tätt, som förut. Det är det vanligaste, att det fortsätter som innan och det gäller både stora och små byggen. Det verkar som att många struntar i risken.

Han arbetar i en självresande tornkran och sitter i kranen och äter.

– Jag valde för länge sedan att inte sitta i boden utan i kranen och äta.  Då var det för att jag inte ville ha något tjafs om att man tar fel plats. Nu gör det att jag slipper smitta, när folk inte håller avståndet innebär det förstås en risk. Jag är numera bara i boden när jag ska gå till kontoret eller på toa.

Victor Lerin

Snickare Victor Lerin,  jobbar på ett av JM:s byggen i Stockholmstrakten. Han är lagbas och i grunden utbildat skyddsombud. Han tycker att det saknas förutsättningar att leva upp till alla rekommendationerna, även om han vill det.

– Vi har fått rådet att vi ska tvätta händer och hålla avstånd och så kom det ut något att vi ska dela upp rasterna, så att vi blir färre åt gången. Men vi saknar förutsättningar för att gå i skift, för vi kan inte ta rast på olika tider. Då kör det ihop sig och vi kommer efter i tid och det får vi inte, säger han.

Resultatet blir att samma antal personer som innan sitter i bodarna.

– Vi sitter sex man i en sexmannabod, ibland är vi sju. Vi borde ha fler bodar men det anses väl kosta för mycket.

På bygget är de 45-50 personer totalt. Victor Lerin tycker att bygget påverkas av pandemin genom sämre planering och direktiv från chefer, nu när tjänstemännen jobbar hemma. Men det finns saker han tycker fungerar.

– De har städning varje dag och torkar med klor så det luktar badhus. Det har de gjort jävligt bra.

Han säger att han inte är rädd att bli smittad för egen del.
– Men jag vill inte få med mig smittan och riskera att smitta andra.

Få allt om arbetsmiljö på bygget i ditt flöde – gå med i Facebookgruppen Arbetsmiljö på bygget

Faktaruta: Corona och arbetsplatser

Alla arbetsplatser ska följa Folkhälsomyndighetens
uppmaningar.

Arbetsgivare bör se till att personalen:

  • håller avstånd till varandra.
  • regelbundet kan tvätta sina händer med två och vatten eller annars använda handsprit.
  • undviker onödiga resor i arbetet.
  • kan anpassa sina arbetstider för att undvika resor i rusningstrafik.
  • arbetar hemifrån.

Generellt gäller att inte gå till jobbet när man är sjuk och inte utsätta riskgrupper för smitta.

Margite Fransson, reporter
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Skiftlunch eller "lika trångt som vanligt" – så olika ser det ut

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig