info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Skatteexpert: "Risk för ökat fusk i coronakrisen"

Regeringens nya stödform pekas ut som en möjlig guldgruva för kriminella.

Fusket i branschen kan öka med de nya stödformerna, säger Pia Bergman på Skatteverket. Foto: Johan Fyrk, Jeanette Andersson

Hur påverkas svartjobb och kriminalitet av coronakrisen? Pia Bergman, Skatteverkets expert på ekonomisk brottslighet, ser än så länge inga stora förändringar men säger att det finns en risk att arbetslivskriminalitet från mer utsatta branscher kan spilla över på byggbranschen.

– Vi har inte sett några större förändringar än, säger Pia Bergman. Men i min spekulativa värld kan jag tänka mig att exempelvis restauranger med svart arbetskraft som nu inte kan arbeta eller ta sig till sina hemländer måste söka annat. Men vi har inte fått signaler om att det nu är ”fritt fram”.

För närvarande handlar det alltså mest om spekulationer. Men Pia Bergman har lång erfarenhet av att arbeta mot den svarta ekonomin och menar att kriminaliteten fortsätter ungefär som tidigare, trots reserestriktioner och ekonomisk osäkerhet.

– Har man löst det med svartarbete innan så gör man det nu också. Det vanliga fusket finns kvar, men jag har inte fått signaler om att det skulle ha ökat, säger Pia Bergman.

Däremot har det nu uppstått nya möjligheter för kriminella: fusk med olika stödformer, som stödet för korttidsarbete.

– Så fort en kanal med pengar ramlar ut så är de där, och i korttidsstödet är det få krav och snabb utbetalning, säger hon.

Pia Bergman fortsätter att bevaka utvecklingen och väntar nu bland annat på statistik för att se vilka branscher som ansökt om korttidsstödet.

– De kriminella kommer att utnyttja de stöd som finns, säger hon luttrat.

Korttidsarbete

• Korttidsarbete (tidigare korttidspermittering) är en tillfällig insats. Arbetsgivare kan via Tillväxtverket ansöka om stöd till partiell arbetsbefrielse för arbetstagarna upp till 80 procent av arbetstiden.

• Arbetsgivarens lönekostnader kan minska med hälften genom det statliga stödet, samtidigt som arbetstagaren får ut över 90 procent av lönen.

• En arbetsgivare kan få stöd i sex månader, med möjlighet till förlängning i ytterligare tre månader.

Kristian Borg, reporter
Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Skatteexpert: "Risk för ökat fusk i coronakrisen"

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig