Skärpta regler för arbetskraftsinvandring – men berörs bygg?
Regeringen vill utreda hur man kan skärpa arbetskraftsinvandringen för personer inom låglöneyrken från länder utanför EU.
Regeringen vill utreda hur man kan skärpa arbetskraftsinvandringen av personer inom låglöneyrken från länder utanför EU. Det meddelade regeringen vid en pressträff under fredagsmorgonen.
Regeringens utgångspunkt handlar i grunden om att begränsa låglöneinvandring och premiera invandring av högkvalificerad arbetskraft.
Polis, ekobrott och en rad andra myndigheter har i en ny rapport gjort bedömningen att byggbranschen är den mest problematiska branschen när det gäller arbetslivskriminalitet.
Blir en fråga för utredaren att ta ställning till
Kommer bygg att beröras?
– Missbruk av systemet har rapporterats förkomma inom flera olika branscher, bland annat byggbranschen. Exakt vilka yrkesgrupper som ska exkluderas från möjligheten till arbetstillstånd blir en fråga för utredaren att ta ställning till, säger migrationsministern Maria Malmer Stenergard till Byggnadsarbetaren.
Några branscher som kan beröras pekades dock ut redan under pressträffen i morse, nämligen personlig assistans och skönhetsbranschen.
För att få anställa någon från länder utanför EU måste arbetsgivaren kunna erbjuda en lön som ligger kring eller över medianlönen i Sverige, det är den modell regeringen nu vill utreda. Utgångspunkten är att lönegolvet ska vara en svensk medianlön, men det är upp till regeringen att bestämma den exakta nivån.
Utredningen ska också se över en modell för undantag från lönegolvet enligt migrationsministern.
– Det kan till exempel handla om vissa säsongsarbeten.
Den arbetskraftsprövning som socialdemokraterna vill ha, skrotas helt av regeringen till förmån för systemet med lönegolv.
Arbetsmarknadsprövning innebär att man gör en prövning om huruvida personen behövs inom ett visst yrke beroende på om det finns inhemsk arbetskraft som kan utföra samma jobb.