Skanskatvist gäller ackordet
Byggnads avdelning i Stockholm har sagt upp en överenskommelse om resultatlön på Skanska Hus i Stockholm. Överenskommelsen berör cirka 400 Skanska-anställda på 27 arbetsplatser.
– Det lagbasmötet enhälligt ställt sig bakom är att ge byggettan och mb-gruppen uppdraget att se till att den gamla praxisen om hur ackordet ska räknas upp börjar tillämpas igen, säger Stefan Slottensjö, lagbas på ett bygge i Skärholmen.
Skanskalaget i Skärholmen arbetar helst på ackord och de har skrivit ett upprop där de kräver att ackordet ska tillåtas följa med i löneutvecklingen.
– Tidigare har det varit praxis att utgå från genomsnittsförtjänsten på orten när man förhandlar fram ett ackord. Men nu har Sveriges Byggindustrier förbjudit företagen att följa den praxisen, säger Stefan Slottensjö.
Kent Lenner, personalman på Skanska Hus, säger att han inte äger frågan om uppräkning av ackordet. Det bekräftar den bild som Stefan Slottensjö ger av att byggarbetsgivarna i BI nu beslutat sig för att centraldirigera ackorden.
Bo Antoni, vd på BI, säger att Skanska har avtalsrätten men konstaterar samtidigt att man nu håller hårdare i frågan än tidigare.
– Det handlar om lojalitet mot kartellen, den enda tillåtna kartellen i svensk konkurrenslagstiftning, säger han.
Enligt Bo Antoni ska det inte ske några omförhandlingar av ackordsriktpunkt under avtalsperioderna. Undantag från den hållningen måste tas upp i BI:s förhandlingsdelegation.
Stefan Slottensjö och Skanska-laget i Skärholmen ser BI:s hårdare tag som ytterligare ett försök att strypa ackorden.