”Skanskas agerande går emot kollektivavtalet”
Skanskas bemötande av Johan Lindholm strider mot kollektivavtalet, säger Byggnads avtalschef Roger Johansson.
I går morse skulle Byggnadsbasen Johan Lindholm hålla möte på ett bygge i Knivsta. Skanska sa nej och det femton minuter långa mötet fick istället hållas utomhus. Roger Johansson, enhetschef på Byggnads avtalsenhet, menar att agerandet strider mot kollektivavtalet.
– Det är definitivt ett brott mot avtalet mellan Sveriges Byggindustrier och Byggnads. Våra företrädare har en generell rätt att besöka arbetsplatsen. Jag är mäkta förvånad över Skanskas agerande, en ful markering som kommer att få efterverkningar i avtalsrörelsen.
Skanska hänvisar till en policy som säger att facklig information sker utanför arbetstid?
– Om Skanska stiftar en policy som inskränker vår möjlighet att besöka arbetsplatserna och föra arbetsplatsdialog, så behöver de läsa på om arbetsrätten och kollektivavtalet, säger Roger Johansson.
Enligt Roger Johansson har det tidigare gått ut direktiv från Sveriges Byggindustrier om att facken inte får lyfta politiska frågor under arbetstid.
– Det är inte alla som vill försämra relationerna med oss på det sättet, säger Roger Johansson, men Skanska tillåter inte opinionsbildning eller ideologiska diskussioner. Då ska det ske utanför arbetstid och utanför arbetsplatsen.
Fackliga diskussioner gällande arbetsplatsen får däremot hållas, annars är det att betrakta som ett hindrande, säger Roger Johansson.
I det här fallet skulle Johan Lindholm informera inför avtalsrörelsen?
– Frågor inför avtalsrörelsen rör också villkoren på arbetsplatserna, säger Roger Johansson. Jag kan inte förstå resonemanget. Att en facklig ledare inte får besöka bodarna som vi tillkämpat oss är ett lågvattenmärke av Skanska. Det är helt absurt att stänga ute vår officiella representant.
Roger Johansson menar vidare att Skanskas gränsdragning är orimlig. Vad är fackliga frågor och vad är opinionsbildning?
– Fackföreningarnas existens är beroende av politiska beslut och arbetsrättsliga lagar som beslutas av de folkvalda. Vi måste jobba på bägge fronter. Sedan är frågan vem som ska vara domare och bestämma vad vi ska prata om. Vad som skrämmer mig här är oskicket, det handlar inte om lagligt och olagligt, utan om lämpligt och olämpligt. Om signalvärdet, budskapet Skanska sänder ut och vilken relation de vill ha med oss.