"Skanska har övergivit oss"
Fyra tidigare Skanska-anställda stämmer företaget på flera miljoner kronor efter kidnappningsdramat som inträffade i Peru i april förra året. Byggnadsarbetarna anklagar Skanska för att ha låtit dem arbeta i ett farligt område utan säkerhet och att företagit har brustit i sitt ansvar som arbetsgivare.
– Min hälsa är inte så bra längre. Min mage har påverkats och jag har fått vatten i lungorna, dessutom fick jag en hudsjukdom efter alla myggbett som jag fick i djungeln, säger Cesar Cuba Paravicino, en av de kidnappade arbetarna, på telefon från byn Quillabamba.
Saknar jobb och pengar
De 36 kidnappade byggnadsarbetarena, varav merparten var anställda av Skanska, släpptes av gerillan Sendero Luminoso efter en vecka som gisslan i djungeln. I samma veva lovade Skanskas presschef Edvard Lind att arbetarna skulle få stöd att bearbeta sina trauman. Men Byggnadsarbetaren kan nu avslöja att arbetarna försvann från Skanska under de följande månaderna. Deras kontrakt löpte ut och förnyades inte.
– Det utlovades att de skulle få både ersättning och hjälp att behandla sina trauman när de släpptes. Men så fort mediebevakningen försvann var inte löftet värt något. Och arbetarna behöver fortfarande hjälp, säger advokaten Alan Cabanillas som driver arbetarnas process mot Skanska.
”Som levande döda”
Skanska påstår att man har erbjudit arbetarna psykologhjälp vid två tillfällen, något som Alan Cabanillas menar är en lögn. Ord står mot ord, men det som står helt klart är att om någon psykologhjälp erbjudits så har den varit otillräcklig. Två oberoende institut har kommit fram till att Cesar Cuba Paravicino fortfarande lider av svår posttraumatisk stress.
– Psykologerna som vi har pratat med säger att de här arbetarna är att betrakta som levande döda. De kommer kanske aldrig kunna jobba igen, säger Alan Cabanillas.
Kräver miljonersättning
Efter en första misslyckad förhandling i vintras har Alan Cabanillas valt att gå på full kollisionskurs med Skanska och kräver nu, förutom psykologhjälpen, också ersättning för utebliven arbetsinkomst för resten av Cesar Cuba Paravicino och hans kollegors liv. För Cesar, som hade en månadslön på 3 000 soles (cirka 7 500 kronor) när han jobbade på Skanska, innebär det ungefär två miljoner kronor i lönekrav. Liknande summor gäller för hans tre kollegor.
Cesar Cuba Paravicino vågar inte ta ut något i förskott, men innan han lägger på luren förklarar han att rättsprocessen är hans enda chans till överlevnad.
– Jag är praktiskt taget ruinerad nu och jag har en hel familj att försörja. Skanska har övergivit oss fullständigt.
Det här en del av Byggnadsarbetarens granskning av Skanskas internationella verksamhet. Vill du läsa hela reportaget klicka här (PDF-dokument, 731 kB).