info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

”Skanska bryter mot uppförandekod”

Brister i fallskydd, underentreprenörer som inte utrustar sina anställda med skyddskläder och kontraktslösa anställda hos underentreprenörerna. Så ser Skanskas varuhusbygge i Tartu ut.

Cirka 200 byggnadsarbetare, från Skanska och 18 underentreprenörer till Skanska, bygger ett köpcentrum i Estlands universitetsstad, Tartu. Ett högt, ljust, stenklätt köptempel med 33 000 kvadratmeter butiks- och kontorsyta ska i augusti i år få de cirka 100 000 Tartuborna att överge saluhallen på andra sidan gatan. Beställare är varuhuskedjan Kaubamaja.
En rundtur på bygget avslöjar stora brister i fallskydd, både på taket, där bland annat smeder arbetar utan annat fallskydd än själva stålkonstruktionen och runt den inbyggda ljusgården. Flera av de anställda hos Skanskas underentreprenörer arbetar i jeans eller träningsoverallsbyxor.
– Vi fungerar som projektledare. Vi ser till att våra egna anställda, ett 20-tal av totalt 200, har riktig utrustning. Men vi kan inte jaga underentreprenörerna också, säger Skanskas arbetsledare Ahti Noorhani.

Matti Usrand är en av få Skanska-anställda på bygget. Han installerar ventilation och han är kritisk mot Skanskas agerande.
Vid flera tillfällen har anställda hos underentreprenörer kontaktat honom och berättat att de saknar anställningskontrakt och att de därför är oroliga för jobbet, för att lönen ska hållas inne och för försäkringsskydd. Han har också träffat på flera som bara talar ryska och inte förstår estniska.
– Det strider mot Estlands språklag. Och Skanska har ju en uppförandekod som säger att man ska följa lagarna i de länder man arbetar, säger Matti Usrand.
Han misstänker att det förekommer svartarbete och illegal arbetskraft på bygget, men eftersom estniska myndigheter inte gjort någon kontroll så kan han inte bevisa det.

Skanskas arbetsledare Ahti Noorhani vet inte om underentreprenörerna sköter sina åligganden enligt estnisk lag. Han säger att Skanska kontrollerar underentreprenörerna från kontoret i Tallinn.
Vladimir Hristov arbetar som grovis. Normalt är han sjöman men han har tagit ett tillfälligt jobb åt en av underentreprenörerna på bygget. Han städar och kör ut skräp för knappt 15 kronor per timme, strax över estnisk minimilön men långt under Matti Usrands mer normala estniska byggjobbarlön, cirka 60 kronor per timme.
– Det är ett helt okej jobb men lönen är usel, säger Vladimir.
Matti Usrand, som är med i det estniska byggfacket, hoppas att Skanska ska kontrollera sina underentreprenörer bättre och själva skriva på kollektivavtal med facket.
– De kunde ju följa sin uppförandekod i alla fall, säger han.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: ”Skanska bryter mot uppförandekod”

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig