Skadade firmabilen vid parkering – fick löneavdrag på 10 000
Fickparkeringen gick snett. Firmabilen skadades. För att betala reparationen fick den provanställda rörmokaren ett löneavdrag på 10 000 kronor på slutlönen.
När den unga provanställda rörmokaren slutade sin anställning i februari 2021 upptäckte han att arbetsgivaren hade gjort ett avdrag på 10 000 kronor på slutlönen. Ett belopp som dragits från nettolönen utan medgivande. Enligt arbetsgivaren var orsaken till löneavdraget en misslyckad fickparkering ett par månader tidigare. Därför fick rörmokaren 10 928 kronor i slutlön i stället för 20 928 kronor.
Rörmokaren, som var missnöjd med avdraget, stämde då arbetsgivaren i Solna tingsrätt. I stämningsansökan menar rörmokarens ombud att skadan inträffade i tjänsten och att rörmokaren inte orsakat olyckan genom bristande hänsyn.
Enligt tingsrättens dom så hände följande: Den 18 november 2020 var vvs-montören ute på ett jobb med firmabilen. När han skulle fickparkera på Mariehällsvägen i Stockholm gick det inte som tänkte utan det blev en skada på bilen. Detta är något som båda parter är överens om. Vad de däremot inte är eniga om är arbetsgivarens så kallade kvittningen på slutlönen som betalning för skadorna på bilen.
I domstolsförhandlingarna gick arbetsgivaren med på att betala tillbaka lönen och ett allmänt skadestånd på 8 000 kronor. Rörmokaren krävde mer och vill ha dels ha tillbaka lönen, dels ett skadestånd på 40 000 kronor.
Enligt tingsrättens dom var det fel av företaget att göra ett löneavdrag för rörmokaren. Det var en felaktig kvittning och det spelar i sammanhanget ingen roll vilken eventuell skuld som rörmokaren haft för själva parkeringsskadan. Samtidigt menar tingsrätten att anställningstiden varit kort och att det enligt praxis utvecklad av Arbetsdomstolen är rimligt med ett skadestånd på 10 000 kronor.
Rörmokaren kommer därför att få tillbaka den uteblivna lönen och ett skadestånd på 10 000 kronor.