Skadad montör får lämna sjukhus
Den 4 november 2014 inträffade en dödsolycka på vid byggandet av Fortums kraftvärmeverk i Hjorthagen i Stockholm. Två montörer dog vid olyckan som inträffade när en tung byggdel i plåt föll mot en skylift. Vid olyckan skadades en tredje montör, i 35-års åldern, allvarligt och har sedan olyckan vårdats på sjukhus.
– Han har gjort framsteg på dagrehabiliteringen och förväntas åka tillbaks till Polen om några veckor. Prognosen är att han ska återgå till arbete, men man vet inte när, säger Ulf Lundström, vice vd på Andritz i Sverige.
Den skadade mannen får ersättning
Arbetaren var precis som de två omkomna männen anställda hos en underentreprenör till den österrikiske entreprenören Andritz. Enligt Andritz får den skadade mannen ersättning i nivå med Byggnads kollektivavtal. Även de omkomnas familjer har fått ersättning.
Arbetsplatsen hade länge haft problem med säkerheten och stress. Två månader innan dödsolyckan inträffade en annan allvarlig olycka, då en ställningsbyggare föll nio meter. Byggnads och byggnadsarbetare beskriver arbetsplatsen som stressig och att det varit brister i samordning.
Har ni tittat över säkerhetsarbetet efter olyckan?
– VI har tittat över säkerhetsrutinerna och kollar att de följs extra noggrant, men vi har inte upptäckt att vi har några brister i våra säkerhetsrutiner, utan vi har följt de krav som finns.
Utredning om olyckan om några veckor
Mer information om vilka åtgärder som Andritz vidtagit efter olyckan kommer i den utredning som entreprenören presenterar om några veckor. Även Fortum, Polisen och gör Arbetsmiljöverket utredningar av olyckan.
– Det är separata utredningar, men vi samarbetar mycket med varandra, säger Ulf Lundström.
Bygget består av flera delar. Medan JM har kollektivavtal på sin del, saknar Andritz kollektivavtal, vilket kritiserades av Byggnads direkt efter olyckan.
– Vi följer svensk arbetsmiljölagstiftning och har de förhållanden som krävs. Kollektivavtal är inget självändamål i sig och kollektivavtal hade inte kunnat förhindra olyckan. Kollektivavtal är bra i Sverige för de svenska arbetarna, men det har inte fungerat för våra företag som monterar pannorna.
Innebär det att ni inte kommer att skriva något kollektivavtal?
– Vi säger inte nej till det. Om det är inga byråkratiska problem och det är enkelt. Vi har inte valt att göra det i det här fallet, men vi säger inte nej för all framtid, säger Ulf Lundström, vice vd på Andritz i Sverige.