info

Vill du söka artiklar i papperstidningen?

Använd sökfunktionen i e-tidningen. Öppna e-tidningen

Annons
Annons

Skadad av vibrationer? Får byggchefen sparka mig då?

Är du drabbad av vibrationsskador, men vet inte vad som gäller? Då ska du läsa det här.

Vibrationer kan leda till vita fingrar. Om vibrationsskador gör att du inte kan arbeta måste din arbetsgivare utreda om det finns andra tjänster du kan utföra i företagets verksamhet. Foto: André de Loisted, Byggnads

Vad ska arbetsgivaren göra om jag får vibrationsskador?

Arbetsgivaren måste utreda om det finns möjligheter till anpassat arbete, enligt Arbetsmiljölagen. Det görs tillsammans med lokalt eller regionalt skyddsombud. Finns det alternativa metoder du kan jobba med, exempelvis färdigkapade plattor eller fjärrstyrda markvibbor? Arbetet ska anpassas så att exponeringen blir långt under insatsvärdet (se faktaruta nedan).

Om jag inte kan arbeta alls, då?

Då måste din arbetsgivare utreda om det finns andra tjänster du kan utföra i företagets verksamhet. Även om det skulle krävas utbildning ska det ändå undersökas om du skulle kunna bli aktuell för en sådan tjänst, som exempelvis arbetsledare eller förrådsarbetare. Eller finns det kanske enskilda, lediga arbetsuppgifter som tillsammans skulle kunna bli till en tjänst? Den skadade har även förtur till arbetsuppgifter som utförs av provanställda eller av visstidsanställda.

Vilka andra lagar gäller vid vibrationsskador?

En vibrationsskada räknas som en bestående sjukdom. Det gör att kravet på funktionsnedsättning uppfylls och då kan diskrimineringslagen tillämpas. Det kan därför vara rimligt att arbetsgivaren investerar i arbetsanpassningsåtgärder, exempelvis fjärrstyrda markvibbor och bilningsrobotar.

Över 70 procent av byggnadsarbetarna har symptom på vibrationsskador, visar en medlemsundersökning som Byggnads har gjort. 4 487 medlemmar har svarat i undersökningen.

Kan arbetsgivaren säga upp en arbetstagare som har vibrationsskador?

Sjukdom eller skada kan inte utgöra skäl för en uppsägning, eftersom en arbetstagare har ett förstärkt anställningsskydd, enligt las. Däremot kan sjukdomen innebära att en byggnadsarbetare helt saknar arbetsförmåga, vilket kan ligga till grund för en uppsägning. Då ska en arbetsgivare ha fullgjort sina arbetsanpassnings- och rehabiliteringsskyldigheter och utrett alla möjligheter till omplaceringar.

Vad har du rätt att kräva om arbetsgivaren inte agerar?

Vänd dig till ditt skyddsombud, regionala skyddsombud eller Byggnads region. Du har rätt att kräva en bedömning av arbetsförmågan, att arbetet anpassas, och i sista hand omplacering. Skyddsombudet kan göra en så kallad 6:6a-anmälan till arbetsgivaren och begära att arbetsanpassning sker med stöd av arbetsmiljölagen. Byggnads region kan också kalla arbetsgivaren till förhandling, för brott mot diskrimineringslagen.

Källa: Byggnads, Arbetsmiljöverket

Värden för vibrationer
  • Insatsvärde (2,5 m/s²): Sker arbete över detta värde ska arbetsgivaren vidta åtgärder för att minska exponeringen.
  • Gränsvärde (5 m/s²): Får enligt lag aldrig överskridas. Händer det ändå ska arbetsgivaren utreda orsakerna samt säkerställa att det inte sker igen.
  • Insatsvärde = Värde för daglig vibrationsexponering, som innebär krav på insatser från arbetsgivaren om det överskrids.

m/s² = meter per sekundkvadrat.

Gå med i Byggnadsarbetarens Facebookgrupp ”Arbetsmiljö på bygget”

Annons
Annons
Annons
Annons

Du läser: Skadad av vibrationer? Får byggchefen sparka mig då?

Senaste byggnyheterna!

Få vårt nyhetsbrev

Anmäl dig