"Ska vara blåslampa"
Unga Byggare är ett forum för Byggnadsmedlemmar som är under 30 år. I helgen valde de den 25-årige rörmokaren och Luleåbon Fredrik Öberg till ny ordförande. Att stärka ungdomarnas röst och att jobba för jämställdhet är prioriterat för honom framöver.
– Det finns allt för många förlegade attityder inom byggbranschen. Vi tappar många väldigt många intresserade och duktiga hantverkare som skräms bort av attityder, normer och strukturer som finns i branschen och även i samhället i stort, säger han.
Tänker du på kvinnliga hantverkare när du säger att många skräms bort?
– Det är både kvinnor och män, det är alla som inte passar in i den här gamla byggnadsarbetarstrukturen att du ska vara på ett visst sätt och tåla saker hit och dit. Det är något vi ska förändra.
”Ska vara lite blåslampa”
Inom hela Byggnads organisation pågår också ett jämställdhetsarbete, som bland annat synts genom kampanjen Stoppa machokulturen. Fredrik Öberg säger att det arbetet är jättebra, men att mycket återstår att göra.
Går ni sida vid sida med moderorganisationen i den här och andra frågor, eller ser ni det som er uppgift att piska på?
– Unga byggare ska ju vara lite blåslampa, både på Byggnads i stort och i samhället. Det är mycket som vi känner att det inte är bra nog, eller att det är dags för lite förnyelse. Vi är med och lyfter våra åsikter och ser till att det blir något av det.
”Bra väg in i facket”
Unga Byggare är organiserade i klubbar och kommittéer på lokal, regional och central nivå. De har en adjungerad ungdomsrepresentant, nu Fredrik Öberg, i Byggnads styrelse och är i övrigt aktiva bland annat via sociala medier.
Varför behöver ni som är under 30 ha ett eget forum inom Byggnads?
– Det kan vara väldigt överväldigande att komma direkt in på vanliga Byggnads och sätta sig på ett möte med X antal 50-plussare som sitter och pekar med hela handen och säger att så här ska du göra. Unga byggare är en jättebra väg in i det fackliga engagemanget och arbetet. Vi kan organisera oss kring en fråga som hela ungdomssidan tycker är viktig och få utdelning för det.
Vad hoppas du ha uppnått om två år?
– Det är en klurig fråga. Men framför allt att unga byggare har blivit mer starkt förankrat i Byggnads organisation. Och vi vill ha fått bättre bukt med hela machokulturproblemet, och övriga problematiska strukturer i branschen. Att det blivit mer modernt, mer välkomnande för alla som vill jobba som byggnadsarbetare.