Ska ha förfalskat byggjobbares uppsägning: ”Har bevis som stödjer det”
När Lars skulle komma tillbaka till jobbet efter en längre sjukskrivning fick han höra att han själv sagt upp sig – och att hans arbetsgivare hade papper på det med hans underskrift. Nu stämmer Byggnads företaget i Arbetsdomstolen.
Det var i december förra året som ”Lars” upptäckte att han inte längre hade något jobb. Han hade varit sjukskriven en längre tid efter en ryggoperation. Under tiden hade företaget han arbetade på, en byggfirma i Stockholm, bytt ägare.
– Jag hade krav till dem på 150 000 kr för innestående löner och semester och ville ha det löst innan jag gick tillbaka i tjänst. De bokade fyra möten med mig och avbokade samtliga av olika anledningar. Dagen min sjukskrivning gick ut åkte jag till kontoret. Men det var ingen där.
Lars kontaktade Byggnads som inledde en dialog med företaget. Två dagar innan parterna skulle mötas fick Byggnads ett nytt dokument skickat till sig – en uppsägning med Lars namnteckning på. Lars säger att han aldrig har undertecknat något sådant papper.
– Deras story är att jag ska ha skrivit ihop en uppsägning, undertecknat den, kopierat den och lämnat in kopian till bolaget, säger Lars.
Ser det ut som din namnteckning?
– Ja, precis som min namnteckning.
Förmodligen har de scannat in min namnteckning
Varifrån har de fått den?
– Jag har ju skrivit under massor av varuleveranser, orderbekräftelser och så vidare. Förmodligen har de scannat in min namnteckning från ett annat dokument och klistrat in i det här dokumentet.
Byggnads har lämnat in en stämningsansökan mot företaget till Arbetsdomstolen. Lars har också polisanmält händelsen. När Byggnadsarbetaren ringer upp ägaren för företaget säger han att han inte känner till stämningen och hänvisar till en arbetsledare.
Har ni förfalskat ”Lars” namnteckning?
– (skrattar) Nej, det stämmer inte, säger arbetsledaren och avslutar samtalet.
Jessica Berlin är förbundsjurist på LO-TCO Rättsskydd och företräder Byggnads i saken. Hon kallar företagets agerande för ”exempellöst”.
Har arbetsgivaren förfalskat hans namnteckning?
– Ja det är vad vi hävdar. Vi har bevisning som stödjer det, det finns diskussioner som tydligt visar att han inte sagt upp sig vid det datumet.
Men vem skulle tro att man kommer undan med en sådan sak?
– Det kan vara väldigt svårt för en enskild arbetstagare att hävda sin rätt ifall det finns ett dokument som arbetsgivaren hänvisar till.
Känner du till något tidigare fall då en arbetsgivare förfalskat en anställds namnteckning?
– Ja, det gör jag faktiskt. En arbetsgivare påstod att en anställd tackat ja till en summa pengar kontant för att inte driva en process vidare. Till slut kunde vi bevisa att det handlade om en namnteckning som klippts ut ur en liggare. Så ja, det förekommer. Men det hör till ytterligheterna.
Inget datum är ännu satt för rättegången i Arbetsdomstolen.
Lars heter egentligen något annat.