Ska agera för arbetarna
Fotbolls-VM i Qatar 2022. Rapporterna har varit många om slavliknande villkor, arbetare som dör i olyckor och av att de tvingas bo och arbeta under usla förhållande bland dem som bygger för arrangemanget. Det finns ett förbud mot fackligt arbete. Dessa levnadsvillkor har Byggnadsarbetaren tidigare skildrat.
Samtidigt har internationella fotbollsförbundet, Fifa, kritiserats för sitt val av arrangörsländer vid stora mästerskap. Hela organisationen har skakats av skandaler och korruptionsanklagelser. Därför fick Fifa för en vecka sedan en ny president, Gianni Infantino och ett nytt reformpaket, som bland annat innebär att respekten för mänskliga rättigheter skrivs in i stadgarna. Kritiker har varnat för att inget förändras i grunden, men Svenska Fotbollförbundets ordförande Karl-Erik Nilsson tror på förändring.
LÄS BYGGNADSARBETARENS TIDIGARE ARTIKLAR:
Två ljus i Qatars mörker
Erik Niva: ”Fifa bryr sig inte”
”Det är inget alternativ”
Vad betyder det för arbetarna att respekten för mänskliga rättigheter skrivs in i Fifas stadgar?
– Det är en viktig signal. Det betyder i praktiken att man exempelvis nästa gång man ska utse arrangörer av mästerskap av olika slag, tar hänsyn till mänskliga rättigheter, levnadsvillkor och arbetsvillkor för dem som är involverade i arenabyggen.
Så detta omfattar också arbetarnas villkor?
-Vi, utifrån nordiskt perspektiv, är väldigt tydliga med att man måste involvera arbetares levnads- och arbetsvillkor. Det är något vi kommer att fortsätta diskutera med Fifa:s nya ledning. Vid Fifas ordinarie kongress i maj räknar jag med att få en förklaring till hur de här nya stadgeförändringarna ska tolkas och genomföras. Det är viktigt inte minst inför processen då man utser VM-arrangör 2026.
Men vad betyder detta för arbetarna som nu jobbar under svåra förhållanden i Qatar?
-Förhållandena där är en ständigt pågående fråga och som vi också följer upp. Vi har för avsikt att ta ytterligare diskussioner med den nya Fifa-ledningen om det. Vi tycker att den gamla Fifa-ledningen har uppträtt lite för valhänt och varit för flata mot myndigheterna i Qatar. Nu finns det förutsättningar för att aktivera frågan igen och det kommer vi att göra.
Hur då? Vad ska Svenska Fotbollförbundet göra?
-Vi kan agera genom att idka påtryckningar på Fifa som i sin tur kan idka påtryckningar gentemot de qatariska myndigheterna. Väldigt många av de västerländska fotbollsförbunden har precis samma uppfattning. Parallellt jobbar vi också i ett samarbete med svenska fackliga organisationer som LO och Byggnads i de här frågorna. Man ska ta fram ett avtal om hur man kan agera på ett hållbart sätt inför olika idrottsarrangemang.
Valprocessen har kritiserats från fackligt håll för att det inte lagts fokus på arbetares villkor, vad anser du om det?
-Vi pratade nog med alla kandidaterna om detta. Det är en viktig fråga för oss från de nordiska länderna så det var på tapeten när vi förde samtal med kandidaterna.
Vad betyder valet av den nye presidenten Gianni Infantino?
-Det sätter en punkt för eran Sepp Blatter, vilket i grunden är väldigt positivt. Det finns en grund för att bygga ett nytt Fifa. Men det är först när vi ser vad det blir för resultat som vi kan säga att det går åt rätt håll.
Kommer valet av ny president och reformpaketet att påverka var man lägger VM i framtiden?
-Det är jag helt övertygad om.
SVENSKT SAMARBETE OM BÄTTRE VILLKOR
Flera fackliga organisationer och idrottsorganisationer har inlett ett samarbete för att ta fram riktlinjer för hur man ska agera vid olika mästerskap, bland annat med hänsyn till hållbar utveckling och att mänskliga rättigheter respekteras för arbetare. Målet är att ta fram ett ramavtal i dessa frågor och slå fast grundläggande spelregler för idrottsrörelsen, vilket också sedan kan spridas internationellt. I arbetsgruppen ingår LO, Byggnads, IF Metall. Riksidrottsförbundet, HRF, Sveriges Olympiska kommitté, Sveriges Paralympiska kommitté, Svenska Fotbollsförbundet och Svenska Handbollsförbundet.