Sist kvar från Bleck & Plåt – här är Mikaels tips när Målarna och Byggnads går ihop
Värna yrkesfrågorna och håll kontakten med medlemmarna. Då kommer sammangåendet bli en succé för Målarna. Det spår nyblivne pensionären Mikael Holmqvist, sist kvar av de anställda från Bleck & Plåt som gick upp i Byggnads för snart 25 år sedan.
Den nyblivne pensionären Mikael Holmqvist är vid stugan när Byggnadsarbetaren ringer.
Det har gått två veckor sedan han med ålderns rätt lämnade Byggnads Väst. Då hade han varit anställd i totalt 27 år. De första tre åren på Bleck & Plåt, plåtslagarnas tidigare fackförbund som gick samman med Byggnads år 2000.
– Vi var väl tio–tolv ombudsmän på olika håll i Sverige som följde med in i Byggnads. Jag var yngst när vi gick med, så nu blev jag sist ut, säger han.
Ekonomi bakom beslutet
Precis som för Målarna gick Bleck & Plåt in i Byggnads av ekonomiska skäl. Debatten då liknade den i Målarna nu. Det fanns sorg – över att ett fackförbund med mer än hundraåriga anor skulle försvinna. Och det fanns oro – över att yrkesfrågorna skulle tappas bort.
Kongressen 1995 röstade nej till sammangående. Men nästa kongress, fyra år senare, sade ja.
– Många tyckte att vi skulle köra själva. Man var rädd att man skulle försvinna i Byggnads som hade så många medlemmar. Så då blev det ett omtag. Men sen 99 var det la moget, säger Mikael Holmqvist.
Att jag fanns kvar var en fördel. Och det blir nog samma för Målarna.
Fördelar med större förbund
Mikael Holmqvist röstade för ett sammangående. Och med facit i hand var det rätt beslut tycker han.
– Jag satt i Trollhättan på den tiden och kände alla medlemmar personligen. Det blev ingen skillnad, de ringde fortfarande mig. Samtidigt kunde medlemmarna få mer hjälp med andra frågor där Byggnads hade kompetens, försäkringar och så, säger han.
– Att jag fanns kvar var en fördel, säger Mikael Holmqvist, som spår att samma gäller för målarna. Man fortsätter ringa samma kontakter.
”Samlade plåtkillarna”
All personal från Målarna följer med till Byggnads, så kontinuiteten är tryggad för medlemmarna. Men Mikael Holmqvist säger att ombudsmännen kan behöva hålla i sina yrkesfrågor tills den nya organisationen satt sig.
– Under ett par år efter sammangåendet så samlade vi plåtkillarna för att diskutera våra frågor, det tyckte jag var bra. Sen när man väl hade kommit in i organisationen dog det ut av sig själv.
Har Målarna fattat rätt beslut som går ihop med Byggnads?
– Jag tror att det är jättebra. Jag skulle gärna vilja att Elektrikerna också kom med, då skulle vi ha alla som är på byggarbetsplatserna, säger Mikael Holmqvist och tillägger:
– Jag tror nog att Målarna tar för sig ordentligt i den nya organisationen. Det är det enda som är lite tråkigt nu när jag ska sluta, det hade varit kul att vara kvar när Målarna kom med.
Få de senaste byggnyheterna – direkt i din inbox! Prenumerera på Byggnadsarbetarens nyhetsbrev.