Stort byggbolag varslar var tionde medarbetare: "Tittar på alla alternativ"
En tiondel av företagets personalstyrka varslas om uppsägning. Uppsalaföretaget Sh Bygg hänvisar till en möjlig lågkonjunktur i pandemins spår.
Företaget Sh Bygg i Uppsala, med cirka 500 anställda, varslar om uppsägning för en tiondel av personalstyrkan, cirka 40 yrkesarbetare och tio tjänstemän. Bolaget skriver i ett pressmeddelande att åtgärden är en del i att ”höja företagets beredskap inför en stundande lågkonjunktur i byggbranschen.”
– 2021 är i det närmaste helt oförutsägbart för oss, det kan bli ett skapligt eller ett rejält dåligt år. Att varsla är en del av vår beredskapsplan och ett av många alternativ för att ta oss igenom en sämre konjunktur. säger VD Lars Svensson.
Han påtalar samtidigt att gå från varsel till uppsägning är en rätt lång väg att gå.
– Det finns givetvis många åtgärder vi kommer att vidta innan vi går från varsel till uppsägning och just nu tittar vi på alla alternativ vi kan för att undvika att säga upp någon av våra anställda.
Sh Bygg är ett bygg-, sten-, och anläggningsföretag. Man utför allt från mindre projekt upp till totalentreprenader om 300 Mkr, till exempel kontorsanpassningar och servicejobb, anläggning av kajer, renovering av K-märkta byggnader och större nybyggnadsprojekt.
Omsättningen 2019 var 1,6 miljarder kronor. Bolaget har kontor i Uppsala, Upplands Väsby och Östhammar.
Företaget skriver att man i så stor utsträckning som möjligt arbetar med egenanställd personal. ”Företagets värdegrund bygger på ett familjetänk där alla hjälps åt, visar omtanke och hjälper varandra.”
– Att hantera utmanande konjunkturlägen är något vårt företag har i sitt DNA. Det är en fråga om affärsmannaskap, flexibilitet och kreativitet. Men det vore ansvarslöst att inte ha beredskap för att hantera en situation som är svårt att bedöma, säger HR-chef Arnold Bergman.
VD:n Lars Svensson är bekymrad över att företaget allt oftare tvingas konkurrera med företag som missköter sig när det gäller skatter, avgifter och avtalsenliga löner.
– Tyvärr så är det så att vi möter en konkurrens från företag som inte betalar rätt lön, ingen semester och som inte har ambitionen att ha en trygg arbetsmiljö. Det finns en botten för hur lågt ner vi kan gå i pris. Man kan också tycka att beställarna borde tänka på hur detta påverkar den välfärd vi har, att det finns allt fler företag som fuskar med sociala avgifter.
Lars Svensson menar också att regeringen agerar för långsamt när det gäller att ge besked om korttidsstödet, vilket drabbat företaget.
– Vi har två miljarder i obesvarade anbud. Offentliga beställare tar jättelång tid på sig nu. Jobben kommer inte igång. Jag gissar att offentliga beställare har goda ambitioner men att Coronan gör att arbetet försenas på grund av att man har annat att göra. I det läget är det jätteviktigt för oss att snabbt få koll på om vi kan få ta del av korttidsstödet och när.