Sen lön för tusentals VVS-are efter AD-dom
Den fjärde maj 2007 undertecknade Byggnads och VVS-företagen ett nytt kollektivavtal, som började gälla retroaktivt från den första april samma år. Organisationerna var överens om att ändringar av löner och ersättningsbelopp skulle gälla från den första april. Man enades också om att höja semesterlönenivån. Byggnads tolkade detta som att semesterlön skulle betalas ut enligt den nya nivån direkt 2007, alltså baserat på de anställdas lön från 2006. VVS-företagen hävdade däremot att utbetalningar på den nya nivån skulle göras först från den första april ett år senare, då de anställda jobbat in semester enligt det nya avtalet i ett år. Tvisten gäller timavlönade arbetare.
VVS-företagen och företaget Sjöberghs mötte i början av året Byggnads i en förhandling i Arbetsdomstolen (AD), efter att lokala och centrala förhandlingar strandat. Och nu går alltså AD på Byggnads linje i sin dom. Det innebär att tio anställda på Sjöberghs ska ha retroaktiv semesterlön på mellan 169 och 989 kronor, dessutom ska var och en få ett skadestånd på 2 000 kronor. Men enligt Rolf Levin, ombudsman centralt på Byggnads, innebär domen att ytterligare mellan 10 000 och 15 000 VVS-arbetare nu kan se fram mot en sen lön på mellan 500 och 1 000 kronor. Arbetsgivare på VVS-området har nämligen betalat semesterlön enligt den gamla nivån i väntan på domen.
Rolf Levin säger också att Byggnads även kommer kräva skadestånd för dem som har fått vänta på sin semesterlön.
Domen innebär att en negativ trend bryts för Byggnads del. Byggnadsarbetaren avslöjade tidigare i år att förbundet förlorat två av tre AD-förhandlingar de senaste fem åren. Innan veckans dom var den senaste segern daterad för så länge sedan som i april 2007.