Så skyddar du dig på jobbet: ”Inte byggd för sol”
Många byggare som jobbar utomhus skiner förstås i kapp med solen nu när värmen kommit. Men det gäller att akta sig för brännorna – varje år drabbas 60 000 svenskar av hudcancer.
Sommaren och solen är här. Skönt tycker det flesta. Men för den som jobbar utomhus kan det bli för mycket av det goda, eftersom hudcancer ofta är kopplat till att bränna sig.
En som får ta det försiktigt med solen är Casper Hammarberg, takläggare på Bra Tak Grillby AB. Han gillar solen – men det är inte alltid hans hud är lika förtjust.
– Jag har lite ljusare pigment så jag är inte byggd för sol direkt.
När vi pratar med Casper befinner han sig på ett 20 000 kvadratmeter stort tak i Uppsala. Där finns vanligtvis ingen skugga i sikte. Och även om det är moln över Uppsala just denna dag har det blivit mycket sol för Casper i år.
– I början av säsongen brukar det bli en del hårdare bränningar, men sedan får man bättre pigment.
För att skydda sig använder Casper solskyddsfaktor. Och ibland blir det huvudbonad på jobbet.
– Öronen brukar vara ganska utsatta så jag kör solhatt de värsta dagarna. Sedan dricker jag lite vatten och tar en paus i skuggan då och då, i den mån det finns någon skugga på taket…
Har du bränt dig så rejält att du inte velat gå till jobbet dagen efter någon gång?
– Haha, inte än så länge, men polarna brukar gå utan t-shirt, det struntar jag i eftersom jag har lätt för att bränna mig.
Är du avundsjuk på kollegorna?
– Ja, det är nog skönt faktiskt att slippa bränna sig.
När solen är som värst – längtar du in på kontor?
– Både ja och nej. Jag skulle inte klara av det mer än en dag, men det skulle nog vara jäkligt skönt ibland.
Solens strålar är starkare på sommarhalvåret, vilket ökar risken för hudcancer. Att allt fler drabbas tror man beror just på våra solvanor. Strålskyddsmyndigheten tipsar om några knep för att minska riskerna:
- Det bästa skyddet är kläder, hatt och solglasögon.
- Solen är som starkast när den står som högst på himlen, vilket den gör mitt på dagen klockan 11–15. Pausa i skuggan.
- Om du bränner dig, tänk på att låta huden vila helt från solen så att huden hinner läka.
– Solskyddskräm kan man använda som ett komplement, men det är ett osäkert skydd, kläder är bättre, menar Helene Asp, enhetschef på Strålskyddsmyndigheten.
Finns det några vanliga, felaktiga föreställningar om solande?
– Ja, till exempel kopplingen till d-vitamin. Det räcker att vara ute 15–20 minuter om dagen med händer och ansikte i solen för att bygga upp tillräckligt med d-vitamin om man är ljushyad. Så det finns inget skäl att ligga på en strand och sola.