Så ska fejk-konkurser i bygg stoppas – steg för steg
Utredaren Hans Jeppson har lagt fram en rad förslag för att stoppa byggföretag som fuskar med konkurser.
Avskräckande straff för den som ställer upp som målvakt samt kontroller av nytillträdda fusk-VD:ar från ett EU/EES-land. Dessutom hårdare kontroller kring lönegaranti-utbetalningar. Det är några av förslagen som utredaren Hans Jeppson lämnar över till Byggmarknadskommissionen, som i sin tur kommer att sammanställa åtgärder och förslag till politikerna för att få bukt med osund konkurrens i byggsektorn.
Hans Jeppson har i den nya rapporten fokuserat på hur kriminella inom byggbranschen medvetet sätter företag efter företag i konkurs, för att kunna utnyttja systemet med statlig lönegaranti och tömma bolagen på tillgångar för att slippa betala skulder.
– Det absolut viktigaste, är att polisen måste få resurser att utreda snabbt – och att man i ett tidigt skede hitta de verkliga huvudmännen som ligger bakom konkurserna. Man kan inte låta dessa ärenden ligga i månader, säger Hans Jeppson.
En vanlig brottsmetod är att kriminella använder målvakter, ofta fattiga och utslagna, från forna Östeuropa. Målvakten skriver fullmakter för en frontman som då får rätt att sluta olika avtal. Detta är praktiskt för de kriminella. Fullmakten ger frontmannen möjligheter att agera som företagsledare samtidigt som det formella ansvaret fortfarande finns hos målvakten.
Därför är det viktigt att ifrågasätta fullmakter och göra kontroller av målvakterna, menar utredaren.
Kriminella företagsledare tecknar gärna kollektivavtal med Byggnads för att framstå som seriösa. Byggnads har i några delar av landet på senare tid allt oftare krävt att hängavtal ska undertecknas av företagets firmatecknare, det vill säga målvakten. Det visar sig då att vissa företag drar sig ur avtalsskrivning med Byggnads, vilket kan tyda på att man inte har rent mjöl i påsen.
Systemet med konkursförvaltare är i grunden bra och den enda praktiska lösningen på hur konkurser ska hanteras, menar Hans Jeppson.
– Att utreda vem som är företagets huvudman, är en mycket viktig uppgift för konkursförvaltaren, även om den främsta uppgiften är att säkra tillgångar och fördela mellan konkursboets fordringsägare.
Hans Jeppson menar att det är hög tid att vässa det europeiska samarbetet myndigheter emellan. Det måste bli lättare att bedöma om företag som rör sig över gränserna, uppfyller kraven på att betala skatter, avgifter och försäkringar.
– Rörligheten gör att det behövs bättre samarbete. Det finns till exempel inget gemensamt system för att se vilka företag som fått näringsförbud i Europa. En dansk affärspartner kan inte enkelt kolla om en samarbetspartner i Sverige har en dom mot sig. Det behövs större transparens, men det här är avvägningsfråga som politikerna måste diskutera.
Fakta/Byggmarknadskommissionen
Byggmarknadskommissionen är ett initiativ från företag och organisationer inom byggsektorn. Syftet är att kartlägga förhållanden på den svenska byggmarknaden samt presentera förslag som främjar en sund byggbransch med goda sociala villkor och konkurrens på likvärdiga villkor.